Gelderland

Gooi je uitgebloeide planten niet weg, een tuinman geeft tips

Uitgebloeide bloemen kunnen nog langer meegaan
Uitgebloeide bloemen kunnen nog langer meegaan © ANP
ARNHEM - Wie een plantje of bloemetje cadeau wil geven, heeft in de supermarkt tegenwoordig volop de keuze uit planten en bloemen in pot. Ze gaan langer mee dan een bosje bloemen en je hebt er daardoor langer plezier van. Maar als die bloemen eenmaal uitgebloeid zijn, gooien veel mensen ze alsnog weg. "Zonde!", zegt tuinspecialist Romke van de Kaa.
De uitgebloeide bloemen kun je namelijk een nieuw leven geven. "Alle bloembollen die je uit de supermarkt haalt, kun je gewoon in de tuin zetten, ook de bloemen die in een pot verkocht worden", aldus de tuinman uit Dieren. Hierdoor heb je op een later moment weer bloemen in je tuin. Veel bloembollen kunnen namelijk meerdere keren bloeien.
"Bloemen die in een pot verkocht worden, zijn eigenlijk niet bedoeld voor de huiskamer", vertelt Van de Kaa. "Hierdoor bloeien ze vaak korter dan de normale bloeitijd van drie tot vier weken." Door ze in de tuin te planten, heb je langer plezier van de bollen. "Doe dat overigens niet nu al. Daar is het veel te koud voor. Daarnaast is de grond veel te hard om doorheen te komen", aldus de tuinman.

Zet je kamerplant buiten

En ook de planten die in de supermarkt worden verkocht, kun je in een aantal gevallen gewoon in de tuin planten. "Kijk goed of het een kamerplant is of niet. Kamerplanten overleven het buiten vaak niet", tipt Van de Kaa. Maar zelfs voor kamerplanten kan wat frisse lucht af en toe geen kwaad. "De orchidee is bijvoorbeeld een kamerplant die veel mensen in de vensterbank hebben staan. Je kan die plant heel goed in de zomer even buiten zetten. Als je er maar wel aan denkt om hem in de winter ook weer naar binnen te brengen."
Gaat de plant dan echt dood, dan kun je die in veel gevallen op de composthoop gooien. "Kijk daarbij wel of er geen bestrijdingsmiddelen op de plant zijn gebruikt, bijvoorbeeld bij biologisch geteelde planten. Als dit wel zo is, gooi je het afval beter in de container", aldus Van de Kaa.