Arnhem en omstreken

Brede politieke steun voor Marcouch na toestaan koranverbranding

Marcouch in gesprek met enkele moslims voorafgaand aan de demonstratie.
Marcouch in gesprek met enkele moslims voorafgaand aan de demonstratie. © ANP
ARNHEM - Vanuit de Arnhemse gemeenteraad is brede politieke steun te horen voor het optreden van burgemeester Ahmed Marcouch rondom de voorgenomen koranverbranding door Pegida. Kritiek is er ook. Zo is DENK woedend dat de demonstratie afgelopen weekend door kon gaan en wil de partij daar volgende week een spoeddebat over.

Marcouch stond vorige week toe dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld op het Jansplein in Arnhem een koran zou verbranden. De situatie escaleerde, nadat aanwezigen uit de moslimgemeenschap Wagensveld bestormden. Marcouch zei na de demonstratie dat hij wel groen licht móést geven.

Vooraf had DENK al gevraagd de demonstratie te verbieden, omdat die 'de vreedzame samenleving en het wederzijds begrip tussen verschillende gemeenschappen kan verstoren'. De overige fracties in Arnhem hebben alle begrip dat Marcouch zijn best deed de demonstratie te faciliteren. Alle partijen keuren het plan om een heilig boek in de brand te steken ten zeerste af, maar begrijpen het belang van het democratische recht om dat te mogen doen.
Hoe verschrikkelijk een bepaalde mening ook is, of hoe naar en pijnlijk ook het verbranden van een voor veel mensen heilig boek, demonstreren is een grondrecht.
fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks)
"Hoe verschrikkelijk een bepaalde mening ook is, of hoe naar en pijnlijk ook het verbranden van een voor veel mensen heilig boek, demonstreren is een grondrecht", verduidelijkt fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks). "Daar moeten we voor staan en het is goed dat de burgemeester daar ook voor staat."

'Niet alles te voorkomen'

Rond de geweldsuitbarsting raakten onder meer enkele politieagenten lichtgewond. Toch vinden met name de coalitiepartijen niet dat Marcouch de situatie heeft onderschat. "Sommige zaken kun je niet voorkomen", meent Leo de Groot (Partij voor de Dieren). "Er is zeker voorzien dat er opstootjes zouden komen en daar is op geanticipeerd. Dat wil niet zeggen dat er niets kan gebeuren en er niemand gewond kan raken, wanneer mensen gewelddadig worden."

'Signalen van onderschatting'

Daar is niet iedereen het mee eens. Steffenie Pape (VVD) zegt 'duidelijke signalen' te hebben dat de situatie is onderschat. PVV'er Coen Verheij is feller in zijn kritiek. Het beschermen van de openbare orde is volgens hem 'faliekant fout gegaan'. Hij rekent het Marcouch zwaar aan dat 'een vreedzame demonstrant op de goedgekeurde plek zijn demonstratie onmogelijk wordt gemaakt door deelnemers van een tegendemonstratie'.

'Gezwicht voor terreur'

Door het afvoeren van Wagensveld is volgens Verheij 'gezwicht voor terreur'. "Met toepassing van geweld is de vrijheid geslachtofferd en dat maakt Arnhem een stukje minder Nederlands", betoogt Verheij. "Het optreden van de burgemeester was op z’n zachtst gezegd naïef en misschien wel dubieus."
Het gebruik van geweld door de tegendemonstranten vindt iedereen 'onacceptabel'. Mattijs Loor (D66) noemt het bovendien 'zeer kwalijk dat ze hebben geweigerd om aanwijzingen van de politie op te volgen'. "Hoe verwerpelijk een standpunt ook is, demonstraties moeten vreedzaam kunnen plaatsvinden."
Kijk hier terug hoe de middag op het Jansplein in Arnhem verliep:
Herhaald bevel van de politie niet opgevolgd

'Grenzen aan provocatie'

Ongetwijfeld zal in de gemeenteraad nog de discussie gevoerd worden of het verbranden van bijvoorbeeld een koran via lokale regels verboden moet worden. De ChristenUnie kan zich dat voorstellen. "Provoceren mag. Maar over de grenzen moeten we het misschien eens hebben", stelt Nathalie Nede.

'Ernstige feiten'

Gerrie Elfrink (SP) is voorstander van het spoeddebat volgende week woensdag, omdat het optreden van de burgemeester volgens hem vragen oproept. "Dat de openbare orde behoorlijk is verstoord en agenten lichtgewond zijn geraakt en belaagd, zijn ernstige feiten. Bovendien lijkt het erop dat Marcouch een illegale samenscholing heeft willen faciliteren als tegendemonstratie. Die was niet aangemeld, waardoor je er ook geen voorwaarden aan kunt stellen."
Volgens Elfrink is het belangrijk om al die feiten goed op een rijtje te krijgen.