Gelderland

Sneeuw en gladheid op de weg

Sneeuw en gladheid op de weg
Sneeuw en gladheid op de weg
Mensen die dinsdagochtend de weg opgaan moeten rekening houden met gladheid. Er trekken winterse buien over Gelderland en door de lage temperaturen zorgt dat voor bevriezing van het wegdek.
Het KNMI geeft tot 11.00 uur code geel af vanwege sneeuw en hagel. Op meerdere plekken ligt een sneeuwdek, soms wel van enkele centimeters. In de loop van de middag zullen de buien wegtrekken. "Er komen weer sneeuwbuien aan. Het is heel plaatselijk, er zijn ook plekken waar het overwegend droog blijft", zegt Floris Lafeber van Weerplaza.

Ongelukken

In de nacht van maandag op dinsdag is in Nijmegen een auto van de weg geraakt. Vanochtend is ook in Voorthuizen een automobilist met zijn auto van de Zeumerseweg geschoten. De auto kwam in de sloot terecht, maar de bestuurder kon zelfstandig het voertuig verlaten. Zijn auto zal door een bergingsbedrijf afgesleept gaan worden. Door de sneeuw is het overal spekglad aldus de agenten ter plaatse.

Problemen op het spoor

Het winterse weer heeft ook voor hinder op het spoor gezorgd. Tussen Arnhem en Zevenaar rijden minder treinen. Deze storing zou in eerste instantie tot 12.45 uur duren, maar was uiteindelijk omstreeks 9.30 uur opgelost. Op het traject werden bussen ingezet. Op dit traject was ook sprake van een andere storing. Doordat er geen treinen reden vanaf Amersfoort kwamen er ook geen treinen in Harderwijk en Apeldoorn. Deze storing was uiteindelijk ook rond 9.30 uur voorbij.
Vertraging op het spoor door winters weer
Vertraging op het spoor door winters weer © Omroep Gelderland

Strooiwagens

Ook de ANWB waarschuwt mensen dat het door het hele land plaatselijk glad is door winterse buien. Rijkswaterstaat heeft 'met man en macht gewerkt om de wegen begaanbaar en veilig te houden', maar waarschuwt dat het alsnog glad kan zijn. "Pas je rijstijl aan en houd afstand." Er zijn 550 strooiwagens ingezet in Nederland.
In de loop van de ochtend zal de gladheid verdwijnen, zegt de weerman. Maar tot die tijd: "De temperatuur ligt onder het vriespunt, dus door bevriezing en sneeuwresten kan het nog glad zijn", waarschuwt ook Lafeber.

Ook een beetje zon

Volgens Weerplaza trekken de buien tot in de middag over ons land. Daarbij breekt wel de zon geregeld door. In de loop van de dag wordt het ongeveer 1 tot 3 graden.
Volgens het KNMI kan het ook in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend glad zijn in het noordoosten. Woensdagmiddag zal de gladheid verdwijnen. "Woensdag wordt een overwegend droge dag", zegt Lafeber. "Maar na woensdag is er weer kans op sneeuw. Het gaat niet om grote hoeveelheden. Ook komen er een aantal heel koude nachten. In de combinatie met de zon worden het nog een paar mooie winterse dagen."