Stedendriehoek

Aanhouding na dubbele brand op camping is ‘voer voor complotdenkers’

Deze stacaravan brandde uiteindelijk helemaal af.
Deze stacaravan brandde uiteindelijk helemaal af. © Rens Hulman
LOENEN - De politie heeft een 28-jarige man uit Eerbeek aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dubbele brand op camping De Marshoeve in Loenen. Een opluchting voor chalethouders op de camping: zij speculeren volop over een nacht vol incidenten afgelopen weekend. Vooral omdat de camping na dit jaar tegen de vlakte moet.
De brandweer was er druk mee. In de nacht van zaterdag op zondag ontstond er een fors gaslek op de camping aan de Reuweg. Terwijl de massaal toegestroomde hulpdiensten het lek dichtten, brak er brand uit in een stacaravan. Dat stond los van het gaslek en de brandweer wist die brand te blussen. Maar eenmaal terug in de kazerne stond het chalet wederom in de fik. Dit keer brandde het tot de grond toe af. Vermoedelijk is er sprake van brandstichting.
Wie doet zoiets, en waarom? En ben ik hier nog veilig? Die vragen voelden voor chalethouders, in een voor hen onzekere tijd, extra urgent. Alle 126 chalets op De Marshoeve moeten van de gemeente namelijk eind van dit jaar zijn ontruimd. “Sommige mensen dachten: de gemeente zal het wel zelf hebben aangestoken. Straks volgen er meer”, vertelt chalethouder Wil Hagen. “Dit is voer voor complotdenkers.”

Geen ontsnappingsmogelijkheid

Dagelijks verblijven tussen de 250 en 300 mensen op de Loenense camping. De kans dat de brand mogelijk is aangestoken door iemand die buiten de camping verblijft, acht Wil Hagen vrij klein: “Het is een behoorlijk stuk dat je moet afleggen, vanaf de weg naar het afgebrande chalet. Er is geen ontsnappingsmogelijkheid.”
Chalethouder Wil Hagen op camping De Marshoeve
Chalethouder Wil Hagen op camping De Marshoeve © Omroep Gelderland
"Maar wat is de motivatie?”, vraagt de chalethouder zich af. “Niet om geld op te strijken van de verzekering. Het chalet was een oud ding. Het stond al sinds augustus leeg en klaar om op te halen door de sloper. Maar wat dan wel? Misschien vanwege de pest aan de gemeente?” De chalethouders dreigen naar de rechter te stappen om hun staanplaats op de camping te kunnen behouden.

Strijdlustig

De gemeente Apeldoorn werd vorig jaar eigenaar van De Marshoeve en wil er woningen realiseren. Het merendeel van de chalethouders verzet zich fel tegen die plannen en weigert te vertrekken. Wil Hagen: “91 mensen op deze camping staan ingeschreven als inwoner van Apeldoorn. Die weten niet waar ze straks naartoe moeten en zijn strijdlustig”.
Van het gaslek was de campingbewoner minder onder de indruk: “Dat was niet zo spectaculair. Bij een gasrisico in een woonwijk zetten de hulpdiensten een heel circus neer. Het werd een soort rampgebied. Maar dat is een gebruikelijke procedure. De gasleidingen zijn hier oud. De veengrond is zompig, er ligt veel water. Als het dan vriest, dan knapt er wat. Op zich niet zo gek.”

Extra toezicht

De gemeente denkt ook dat de oorzaak van het gaslek te maken heeft met een verouderde leiding. “Al valt dat nooit met zekerheid te zeggen. Dit euvel is zondag verholpen door een gespecialiseerd bedrijf”, aldus een woordvoerder.
De komende dagen verhoogt de gemeente het toezicht naar 24 uur per dag. “Omdat we het belangrijk vinden dat de mensen op de camping na de gebeurtenissen van afgelopen weekend zich weer veilig voelen en de rust terugkeert.”