Rijk van Nijmegen

Met 'flinke dosis humor' in actie voor betere wereld

Filmmaker Harko Wubs aan het werk
Filmmaker Harko Wubs aan het werk © OG
NIJMEGEN - Hij won eerder al internationale filmprijzen voor een natuurdocumentaire over de mens. De Nijmeegse filmmaker Harko Wubs maakt maatschappijkritische films met een vleugje humor. Donderdag gaat van hem de YouTube serie E-teaminactie in première Daarin gaat een 'ecoteam' de strijd aan met klimaatverandering.
Het ecoteam gaat het land in om mensen te helpen te strijden tegen dierenleed, milieuvervuiling en klimaatverandering. Een zwaar thema dat met een flinke dosis humor wordt gebracht. Filmmaker Harko Wubs: “Een heleboel mensen, met name jongeren, vinden het ook zwaar en weten nog niet goed wat ze kunnen doen. Dus wij vinden het belangrijk om ook lol te hebben, maar tegelijkertijd ook actie te voeren.”

'Giftige' planten terughalen

Zo ‘verloot’ het team in een versteende wijk tuinen, of gaan ze zwemmen in privézwembaden om ‘water te sparen'. Een andere keer gaan ze planten terughalen uit winkels en tuincentra, verkleed in een veiligheidspak inclusief gifmasker. Harko: “Omdat die bespoten waren met gif. Dus die zijn giftig, daar gaan alle bijen van dood.”
In een van de afleveringen gaat het team verkleed als deurwaarders langs de luchtvaartindustrie omdat die nog nooit belasting heeft hoeven betalen over de gebruikte kerosine. Of freerunners springen tegen gebouwen aan om ‘onnodige’ gevelverlichting uit te schakelen.
Filmmaker Harko Wubs aan het werk

Natuurdocumentaire over de mens

Dat niet iedereen zit te wachten op de acties van het e-team blijkt wel als ze langs winkels gaan om de deuren te sluiten in de strijd tegen de verspilling van warme lucht en open deuren om klanten te lokken. “Ik wil dat u gewoon weggaat” zegt een medewerker in de trailer.
Harko Wubs won eerder al internationale filmprijzen voor een natuurdocumentaire over de mens. In The Human zie je bijvoorbeeld een vrouwtjesmens in de supermarkt ‘op jacht naar vlees’.