Stedendriehoek / Achterhoek

Wol moet voedselbos beschermen tegen vraatzuchtige dieren

De wol wordt onder meer gebruikt om het onkruid tegen te gaan
De wol wordt onder meer gebruikt om het onkruid tegen te gaan © Omroep Gelderland
WARNSVELD/VOORST - Wol uit Warnsveld die bomen en planten in een voedselbos en moestuin in Voorst moet gaan beschermen: dat is het resultaat van een samenwerking tussen Bosnodig en schaapskudde De Belhamel.
De ruim 370 schapen van de kudde in Warnsveld leveren de wol, die volgens Heleen Eshuis van Stichting Bosnodig op verschillende manieren gebruikt gaat worden. "Zo plaatsen we het in plukken aan de jonge aanplant om deze te beschermen tegen de hazen, want die gaan er maar wat graag vandoor met de nieuwe scheuten aan de boompjes in het voedselbos."
"Ook gaan we de wol gebruiken als mulch materiaal in het voedselbos en in de moestuin", legt Eshuis uit. "Door de wol tussen de planten op de bedden te leggen, beschermen we de grond tegen uitdroging, tegen grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur en krijgt onkruid minder kans om te ontkiemen omdat er geen daglicht bij komt."
"Daarnaast houdt de wol ook vocht vast dat weer langzaam de grond in druppelt. Tot slot zit schapenwol van nature vol met stikstof, kalium en fosfor, wat voedingsstoffen zijn voor de planten. Leuke bijkomstigheid is dat vogels de ruwe wol weer zullen gebruiken voor het maken van hun nesten."

Lesmodule

Om de kennis over wol in combinatie met een voedselbos te delen, heeft Stichting Bosnodig een lesmodule voor het onderwijs geschreven. Ook komen er deze maand weer schoolklassen naar Voorst om bomen te planten en te voorzien van een wollen jasje. Zo staken deze week twee klassen van het Veluws College uit Twello hun handen uit de mouwen.
"Het is zo leuk om een nieuwe, lokale samenwerkingspartner gevonden te hebben. Want samen sta je sterker", zegt Eshuis. Ook Harrie Jansen van schaapskudde De Belhamel is enthousiast: "Het wordt goed gebruikt, en op deze manier hoeven wij het ook niet weg te gooien", zegt Jansen. "Er komt gemiddeld 3 kilo wol per schaap vanaf en we hebben dit in het verleden ook weg moeten gooien, dus dit is een mooie oplossing."