Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

Minder cybercrime gemeld, 'maar cijfers zeggen niet alles'

Minder cybercrime gemeld, 'maar cijfers zeggen niet alles'
Minder cybercrime gemeld, 'maar cijfers zeggen niet alles' © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het kan een makkelijke manier zijn om snel veel geld te verdienen: cybercrime. Wie naar de cijfers van het aantal misdrijven in Oost-Nederland over afgelopen jaar kijkt, ziet een daling van de internetcriminaliteit. Dat lijkt goed nieuws. Maar cijfers zeggen volgens het Openbaar Ministerie (OM) en de politie Oost-Nederland niet alles.
"De daling is mogelijk het gevolg van preventie en voorlichting, zowel door politie als door gemeenten, banken en websites. De indruk aan de andere kant is dat er meer zaken zijn dan de cijfers laten zien, omdat vermoed wordt dat burgers niet altijd bij de politie melding of aangifte doen van cybercrime", geven de politie en het OM aan.

Eén druk op de knop

"Criminaliteit door middel van digitale middelen heeft een enorme vlucht genomen. We denken vaak dat het allemaal illegale software is, maar dat is helemaal niet zo", aldus hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst. "Het is heel lucratief. Met één druk op de knop bereik je heel veel mensen. Als een procent van een miljoen mensen er in trapt, heb je op die manier al heel snel veel geld verdiend."
Virussen die via de mail worden verspreid en bestanden op je computer beschadigen of verwijderen, het via de mail naar bankgegevens of andere persoonlijke informatie vragen (phishing) of ransomware, een virus dat je computer onbruikbaar maakt en waarbij geld geëist wordt om dit ongedaan te maken: Het is maar een greep uit de manieren waarop cybercriminelen kunnen toeslaan. Door het nemen van een aantal maatregelen kun je het hen moeilijk maken.

'Aangifte doen is belangrijk'

Maar hoeveel maatregelen je ook neemt, het is geen garantie dat je niet getroffen wordt. Als dat gebeurt, is het doen van aangifte volgens OM en politie belangrijk: "Om de drempel te verlagen, kunnen slachtoffers van steeds meer vormen van cybercrime digitaal aangifte doen op politie.nl. Dit maakt beter zichtbaar hoe groot digitale criminaliteit is en het verbetert de informatiepositie over daders en de wijze waarop ze opereren. Hiermee wil de politie het werk van cybercriminelen verstoren en daders opsporen en aanhouden."

Tips om veilig te internetten:

  • Gebruik verschillende lange wachtwoorden
  • Doe regelmatig updates
  • Maak regelmatig backups
  • Gebruik een virusscanner
  • Eerst checken, dan klikken op een link in bv. je mail. Controleer dit via checkjelinkje.nl

Bron: veiliginternetten.nl, een initiatief van onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Nationaal Cyber Security Center