Rijk van Nijmegen

Gelderland onder witte deken, zware avondspits verwacht

Een wit Groesbeek.
Een wit Groesbeek. © Persbureau Heitink
BERG EN DAL - Het is niet de sneeuwbom waar rekening mee werd gehouden, maar het is wel op veel plekken wit in Gelderland. Hier en daar ligt zelfs een paar centimeter. En die sneeuw kan vandaag blijven liggen, zegt Floris Lafeber van Weerplaza.
"De temperatuur is net boven het vriespunt en er valt steeds wat nieuwe sneeuw bij. Daardoor is het plaatselijk in Gelderland zeker mogelijk om de slee te pakken", weet de weerman.

Fileleed

De sneeuw zorgde maandagochtend in het hele land voor extra files, vertraging en glijpartijen. Rond 07.45 uur stond er volgens de ANWB meer dan 1100 kilometer file en was de vertraging op een aantal wegen opgelopen naar ruim een half uur tot een uur. Het aantal ongelukken viel overigens mee.
Ook vanavond wordt er vanwege de weersomstandigheden een zware spits verwacht.
Behalve verkeersoverlast zorgt de sneeuw ook voor mooie plaatjes:
Vandaag houdt door de sneeuwbuien de kans op gladheid aan. Aan het eind van de dag en in de avond nemen de buien af en gaat de temperatuur richting het vriespunt.

Oppassen

In het hele land geldt sinds vanochtend vroeg code geel. In onze provincie blijft de waarschuwing tot dinsdagavond 24.00 uur van kracht. "Door het bevriezen van natte weggedeelten en door sneeuwresten, kan het zomaar heel erg glad worden. Oppassen daarvoor", aldus Lafeber.
Ook morgen zijn er winterse buien, maar wel minder dan vandaag. Voor woensdag is de kans op sneeuw onzeker. "Er is een kleine kans."
Dus als je nog met je slee de heuvel af wil, doe dat dan vandaag in bijvoorbeeld Berg en Dal.