Achterhoek / Liemers

Vertraging in Achterhoekse shovelzaak door onduidelijkheid over eerdere vrijspraak

Een shovel. Foto ter illustratie.
Een shovel. Foto ter illustratie. © Pixabay
DOETINCHEM - Een zaak rond het stelen van dure shovels en bouwkranen in met name de Achterhoek en Liemers loopt vertraging op, omdat er nog een rechtszaak loopt in Duitsland. Een 30-jarige man uit Doetinchem en een 37-jarige man uit het Overijsselse Raalte zouden naar eigen zeggen in Duitsland zijn vrijgesproken voor een soortgelijk feit. Duidelijkheid daarover kwam er maandag niet in de rechtbank in Zutphen.
De advocaat van de Raaltenaar bracht het verhaal over een proces in Duitsland pas maandag tijdens de zitting naar voren en vroeg aan de rechter om de zaak aan te houden. Tijdens een schorsing probeerde de officier van justitie nog wat informatie uit Duitsland boven tafel te krijgen, maar het complete plaatje kwam daarmee niet rond.
"De rechtbank is op z'n zachtst gezegd ongelukkig met dit voorval", sprak de rechter. We ontkomen er niet aan om te weten wat in Duitsland heeft plaatsgevonden. Er mag geen berechting plaatsvinden voor hetzelfde feit", aldus de rechter.

Diefstallen in hele provincie

De diefstallen van meerdere shovels en bouwkranen werden tussen maart 2021 en juli 2021 op verschillende plekken gepleegd. Er werden dure machines gestolen in Aalten, Olst, Etten, Hasselt, Klarenbeek, -s-Heerenberg, Silvolde, Terborg, Tiel, Ulft, Winterswijk, Zevenaar en Zieuwent.
Bij een zaak in Doetinchem ging het nog om een poging tot diefstal. De machines, in sommige gevallen wel tienduizenden euro's waard, werden in enkele gevallen te koop aangeboden in Duitsland.

Negen verdachten

De politie hield uiteindelijk negen mensen aan voor de diefstallen. De drie hoofdverdachten stonden maandag voor de rechter. Naast de 30-jarige man uit Doetinchem en de 37-jarige man uit Raalte stond ook een 25-jarige Winterswijker terecht.
Hij wordt ervan verdacht wel eens een shovel of kraan te hebben opgehaald en weggebracht en kreeg daarvoor geld. Naar eigen zeggen zou hij pas op een later moment hebben doorgehad dat het ging om gestolen voertuigen.

'Uit de criminele wereld'

De Doetinchemmer en de Raaltenaar maakten gebruik van het zwijgrecht en reageerden niet op vragen van de rechtbank over de diefstal van de voertuigen. Wel werd duidelijk dat de 30-jarige man uit Doetinchem afscheid wil nemen van het criminele circuit en sinds een maand een dakdekkersbedrijf is gestart.
Ook de Raaltenaar wil graag naar eigen zeggen uit de criminele wereld stappen. "Ik ben van de drugs afgestapt en ben een klusbedrijf gestart, hoofdzakelijk schilderen", aldus de verdachte.
Wanneer de rechtszaak wordt voortgezet is nog niet duidelijk. Wel stelde de rechter als eis dat uiterlijk een maand voor de volgende zitting de Duitse stukken aan het dossier moeten zijn toegevoegd.
[lees ook:undefined]