Arnhem en omstreken

Scherpe kritiek nadat koranverbranding uitliep op rellen: 'Dit was heel slecht'

Een koranverbranding van Pegida in Arnhem liep uit op rellen.
Een koranverbranding van Pegida in Arnhem liep uit op rellen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een dag na de rellen die onstonden bij een poging tot verbranding van een koran klinkt scherpe kritiek aan het adres van burgemeester Ahmed Marcouch. Het had volgens velen nooit zo uit de hand hoeven lopen.
Terrasmeubilair, tegels en zwaar vuurwerk vlogen vanuit de boze menigte richting Wagensveld. Politiemedewerkers, journalisten en cameramensen moesten hun best doen de rondvliegende projectielen te ontwijken. Wagensveld vluchtte onverrichter zake een politiebusje in toen een demonstranten door de linie van ME'ers brak en hem aanvielen.
Er werd geweld gebruikt tegen meerdere agenten. Volgens een journalist ter plaatse is het een wonder dat er niet veel meer gewonden zijn gevallen.
Volgen Wagensveld was er veel te weinig politie op de been.
Volgen Wagensveld was er veel te weinig politie op de been. © Persbureau Heitink

Marcouch: 'Genoodzaakt ME in te zetten'

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch was ook op het Jansplein, waar zich zo'n tweehonderd tegendemonstranten hadden verzameld. Toen de tegendemonstranten weigerden te vertrekken, was een noodbevel volgens hem onontkoombaar.
De burgervader is zich ervan bewust dat er gemeenten zijn die verbranding verbieden, geregeld in hun eigen lokale APV. "Maar in Arnhem mag het, mits verbranding plaatsvindt in een vuurkorf", schrijft hij op LinkedIn, "Hoe erg ik dat zelf ook vind als mens, als burgemeester roep ik iedereen op tot tien te tellen en onze wet na te leven."
De burgemeester in gesprek met omstanders.
De burgemeester in gesprek met omstanders. © Omroep Gelderland

Wagensveld: 'Nog nooit meegemaakt'

Wagensveld zelf, die laat weten ondanks het geweld er goed aan toe te zijn, is niet te spreken over het optreden van de gemeente. "Ondanks drie weken voorbereiding hebben de gemeente en de politie het niet voor elkaar gekregen om de locatie tijdig vrij te krijgen. Het was vanuit de gemeente heel slecht gefaciliteerd. Dit heb ik in Nederland eigenlijk nog nooit meegemaakt."
De escalatie had volgens hem voorkomen kunnen worden. "Er is nooit genoeg politie aanwezig geweest en toen is ook voor de politie die er wel was een onveilige situatie ontstaan. Iedereen, ook wie er geen verstand van heeft, heeft kunnen zien dat de politielinie niet was opgewassen tegen de massa die er stond. Het was gewoon onmogelijk."
In het gesprek met Omroep Gelderland vraagt hij zich openlijk af: "Waarom geen dranghekken? Waarom geen politiebusjes in de smalle straatjes? Dan is het plein leeg. Dit is echt heel slecht geweest."
De koran die het overleefde
De koran die het overleefde © Persbureau Heitink

'We hebben burgemeester gewaarschuwd'

Ook de moslimgemeenschap heeft felle kritiek op de handelswijze van Marcouch. Woordvoerder Khaled Mouhouti van de Arnhemse moslimgemeenschap zegt dat verschillende organisaties vooraf contact hebben gehad met de burgemeester. "Zij hebben gewaarschuwd: doe dit niet. Er zijn echt voldoende signalen geweest dat dit uit de hand zou lopen."
Dat er mensen op het plein waren die zich ernstig hebben misdragen wordt scherp veroordeeld door de moslimgemeenschap.
'Er waren voldoende signalen dat dit uit de hand zou lopen'