Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Op de Ginkelse Heide gaan ze het helemaal anders doen

Het natuurcentrum wordt uitgebreid.
Het natuurcentrum wordt uitgebreid. © Omroep Gelderland
EDE - Een nieuwe parkeerplaats, wandelroutes voor mensen met een rollator en in een rolstoel en uitbreiding van het natuurcentrum. De Ginkelse Heide bij Ede gaat op de schop. Veel bezoekers komen naar De Ginkel om te genieten van de natuur en het beleven van de Airbornegeschiedenis te beleven. Maar dat maakt het natuurgebied ook kwetsbaar.
De opknapbeurt is nodig, zegt wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede. "Hier zijn de jaarlijkse Airborneherdenkingen. Die verdienen een mooier en beter gezicht. We willen het hier ook toegankelijker maken voor mensen in een rolstoel en hen die minder goed ter been zijn."
Bij restaurant Juffrouw Tok aan de N224 komt een nieuw parkeerterrein. Die parkeerplaatsen vervangen plekken voor auto's die weg moeten, zodat daar de kwetsbare natuur rust krijgt. Van der Schans: "We maken het hier wat drukker en op andere plekken langs de N224 wat rustiger. Per saldo blijft het aantal parkeerplaatsen gelijk."
Het natuurcentrum wordt uitgebreid, zegt Van der Schans. "De historie van Airborne willen we doorlopend veel meer aandacht geven", geeft hij aan. Dat geldt ook voor de schaapskudde. "Zodat je, wanneer je hier langskomt, nog meer ontdekt hoe bijzonder dit stukje Ede is."
De N224 tussen Arnhem en Ede snijdt de Ginkelse heide in twee stukken.
De N224 tussen Arnhem en Ede snijdt de Ginkelse heide in twee stukken. © Omroep Gelderland

'Goede afspraken met de provincie'

De weg N224 tussen Arnhem en Ede is een drukke weg, weet Van der Schans: "We hebben goede afspraken met de provincie gemaakt om de kruising hier overzichtelijker en veiliger te maken. Daar kan nog een stapje bij, dus ik hoop dat de provincie tot het inzicht komt dat we hier terug kunnen naar 50 of 60 kilometer per uur. Daar zijn ze nu nog niet aan toe."
De kruising bij het restaurant en de schaapskooi moet wel worden aangepakt, zegt de wethouder. "We proberen dat dit jaar te doen, maar we hebben ook tachtig jaar Airborne dus we moeten in de planning kijken of de aanpak ook kan. Als er een risico is dat die uitloopt en je daar bij de herdenking last van hebt, dan til ik die aanpak van de kruising liever over Airborne heen."
De werkzaamheden moeten aan het einde van dit jaar zijn afgerond.