Arnhem en omstreken

Pegida 'komt terug', verdachte relschoppers weer vrij

De oproerpolitie in Arnhem grijpt in.
De oproerpolitie in Arnhem grijpt in. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Drie verdachten die zaterdag zijn opgepakt bij de rellen op het Jansplein in Arnhem zijn weer op vrije voeten. Dat meldt de politie. Een verbranding van een koran door Pegida liep uit de hand toen woedende demonstranten dat tegenhielden. "We komen zeker terug om het werk af te maken", laat de radicaal-rechtse beweging weten na de mislukte actie.
Voorman van de extreemrechtse beweging Edwin Wagensveld deed zaterdag op het Jansplein in Arnhem twee pogingen om in een vuurkorf een koran in brand te steken. Hij had toestemming van het Arnhemse gemeentebestuur hiervoor.
De verbranding was formeel een uiting van verzet tegen het toestaan van hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes bij handhavers in Arnhem. In feite, gaf Wagensveld vrijdag aan, was de actie vooral gericht tegen de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Wagensveld noemt Marcouch promotor van het islamitische geloof.

'Ze luisterden niet'

De politie zegt dat de drie opgepakte verdachten niet luisterden naar een bevel of vordering om weg te gaan bij de koranverbranding. "Er ontstond zoveel dreiging dat het niet meer mogelijk was om de demonstratie veilig te laten verlopen."
Wagensveld moest worden ontzet, nadat hij werd aangevallen en geschopt. Op berichtendienst X meldde Wagensveld: "We komen zeker terug om het werk af te maken."
De politielinie was niet opgewassen tegen de massa
Edwin Wagensveld van Pegida
In een telefoongesprek met Omroep Gelderland zegt Wagensveld zondagmorgen dat hij in orde is. De escalatie had volgens hem voorkomen kunnen worden. "Ik ben zaterdag tussen 12.00 en 12.15 uur gebeld door de gemeente dat er een tegendemonstratie zou plaatsvinden. Ik weet nu dat die niet onverwachts was, want er is een oproep geweest."
Hij vervolgt: "Er stonden mensen op het plein en die weigerden weg te gaan. Iedereen, ook wie er geen verstand van heeft, heeft kunnen zien dat de politielinie niet was opgewassen tegen de massa die er stond. Het was gewoon onmogelijk."
Bij de ongeregeldheden raakten drie politieagenten lichtgewond. De politie start een onderzoek naar personen die geweld gebruikten.