Stedendriehoek

Brand en groot gaslek op 'probleemcamping'

Deze stacaravan brandde in Loenen uiteindelijk helemaal af.
Deze stacaravan brandde in Loenen uiteindelijk helemaal af. © Rens Hulman
LOENEN - Bij camping Marshoeve aan de Reuweg in Loenen is in de nacht van zaterdag op zondag een grote gaslekkage ontstaan. Bovendien brak er tot tweemaal toe brand uit op de camping, die bij de gemeente bekend staat als een probleemcamping.
De gealarmeerde hulpdiensten constateerden na middernacht dat er sprake was van een groot lek en kondigden grip 1 af. Dat betekent dat hulpdiensten sneller en met meer inzet kunnen samenwerken. Ontruiming van de camping bleek echter niet nodig.
Tijdens de inzet brak er echter brand uit in een stacaravan. Die brand zou losstaan van de lekkage, aldus de veiligheidsregio. De brandweer kon het vuur blussen en slaagde erin ook de gastoevoer af te sluiten. De caravan raakte zwaar beschadigd.

Brandstichting

Tegen 04.00 was de klus geklaard en kon de brandweer weer terug naar de kazerne. Eenmaal daar ging gelijk weer het alarm, want het chalet stond wederom in de fik. Dit keer brandde het vakantiehuisje helemaal af. Vermoedelijk is er sprake geweest van brandstichting.
De gemeente Apeldoorn kocht de camping vorig jaar en maakt plannen om er woningen te realiseren. Volgens de gemeente zou de Marshoeve een probleemcamping zijn, die door de vorige eigenaar vanwege een 'onveilige situatie' te koop werd gezet. Dit zou te maken hebben met brandveiligheid en criminaliteit. Op de camping zou vrijwel alleen sprake zijn van permanente bewoning.
Chaleteigenaren verzetten zich fel tegen de plannen van de gemeente. Volgens hen is de Marshoeve geen probleemcamping.