Achterhoek

Tientallen ijsmeesters komen het geheim van Winterswijk ontrafelen

Rechts: ijsmeester Hendrik van Prooije van Winterswijk. Links, in het oranje hesje, ijsmeester Geert Cornelissen uit Ruurlo.
Rechts: ijsmeester Hendrik van Prooije van Winterswijk. Links, in het oranje hesje, ijsmeester Geert Cornelissen uit Ruurlo. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Uit het hele land kwamen ze deze zaterdag naar Winterswijk: ijsmeesters die graag de fijne kneepjes van het vak willen leren. Want in Winterswijk slagen ze er bij vorst in een mum van tijd in om een perfecte natuurijsbaan aan te leggen. Hoe doen ze dat toch?
Bij de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV) legt ijsmeester Hendrik van Prooije het allemaal haarfijn uit aan zijn collega's uit het hele land. De duizend ijsmeesters die ons land rijk is, zijn niet allemaal gekomen. Enkele tientallen hebben de moeite genomen naar Winterswijk te rijden om het geheim van de smid te leren kennen.

De eerste

Want Winterswijk was dit jaar de eerste met een marathon op natuurijs. En dat is een hele prestatie. Of, zoals WIJV-voorzitter Auke Spijkstra zegt: "Het klinkt misschien arrogant, maar wij hebben de modernste natuurijsbaan van Nederland."

Wordt alles verteld?

Maar kregen de ijsmeesters zaterdag wel alle geheimen te horen in Winterswijk? "Dat weet je natuurlijk nooit zeker", zegt de jonge ijsmeester Geert Cornelissen van IJsclub Ruurlo. "Ik zou het wel begrijpen wanneer dat niet zo is, want ze willen hier volgend jaar natuurlijk weer de eerste zijn. En dat gun ik ze graag."
Kijk hoe het er zaterdag aan toeging:
De ijsmeesters komen op visite