Gelderse Vallei

Wat is jouw oude Barbie waard? Zoek het uit in Terschuur!

Barbie-expert én verzamelaar Armel Rood geeft uitleg over de speelgoedpop.
Barbie-expert én verzamelaar Armel Rood geeft uitleg over de speelgoedpop. © Omroep Gelderland
TERSCHUUR - Barbiepoppen zijn sinds het verschijnen van de gelijknamige film flink populair en dat geldt niet alleen voor de nieuwe exemplaren. Ook poppen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig doen het goed. Het plastic speelgoed blijkt, mits goed onderhouden, veel geld waard.
Zaterdag hield het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum in Terschuur een Barbie-taxatiedag. Expert en verzamelaar Armel Rood vertelde aan de bezoekers - die van heinde en verre zijn gekomen - wat het verhaal achter hun Barbie is. En natuurlijk wat de waarde van het stuk speelgoed is.
Barbie-taxatiedag in Terschuur

Golfbewegingen

De waarde van oude Barbiespullen ligt op dit moment hoog door het uitkomen van de Barbie-film, afgelopen zomer. "De prijzen zijn golfbewegingen. De prijs ligt nu alweer iets lager dan dat het was", legt expert Rood uit. "Het gaat erom: wat vindt iemand leuk?"
Ze vertelt dat de kleding van de Barbiepoppen soms nog meer geld waard is dan de pop zelf, omdat sommige stukken zeldzaam zijn. Verder schiet de prijs omhoog als de Barbie nog compleet is. Dus met haar, schoenen en accessoires.

Expositie

De taxatiedag in Terschuur is voortgekomen uit een Barbie-expositie in het museum. "Dat was in coronatijd", zegt Armel. "Ter ere van het zestigjarige bestaan van Barbie." In maart opent er wederom een Barbietentoonstelling in het museum. Dan vanwege het 65-jarige jubileum van de pop.
"Het thema wordt Barbie Around The World. We laten Barbie in verschillende landen zien. Het is een reis rond haar ontwikkeling, een reis rond de tijd en een reis rond de wereld."

Meer dagen

Het museum organiseert, samen met Armel Rood, de komende tijd nog vaker Barbie-taxatiedagen. De volgende is op zaterdag 10 februari. Meer informatie is te vinden op de site van het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum.