Arnhem en omstreken

Demonstratie mag doorgaan, maar tegenstanders gaan niet weg

Wagensveld van Pegida wordt afgevoerd.
Wagensveld van Pegida wordt afgevoerd. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Op het Jansplein in Arnhem is de voorman van de extreemrechtse beweging Pegida ontzet. Er had zich een grote groep mensen op het plein verzameld om te protesteren tegen de actie van Edwin Wagensveld die een koran wilde verbranden.
De gemeente laat de actie van Wagensveld doorgaan, meldt onze verslaggever. Maar daarvoor moet het plein leeg zijn, maar dat luktde ME niet. "Tot twee keer toe is de mensen gevraagd weg te gaan en daar geven ze geen gehoor aan. Er zijn ook vrouwen en kinderen bij."
Tijdens een interview met Omroep Gelderland sommeerden politieagenten Wagensveld plotseling om plaats te nemen in een politiebusje dat vervolgens wegscheurde, zegt onze verslaggever. Er had zich een grote groep mensen bij het busje verzameld. Wagensveld verdween onder een luid Allahoe akbar (God is groot).
Edwin Wagensveld van Pegida voor onze camera.
Edwin Wagensveld van Pegida voor onze camera. © Persbureau Heitink
Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch ging eerder in gesprek met vertegenwoordigers van islamitisch cultureel centrum Nour Al Houda die naar het centrum waren gekomen. Marcouch sprak van een tegendemonstratie die niet was aangekondigd. "Jullie kunnen hier niet zijn", zei Marcouch en kondigde een noodbevel af. Dat hield in dat de aanwezigen weg moesten van het Jansplein.
De ME probeerde het Jansplein kort voor 15.00 uur schoon te vegen, meldt onze verslaggever. Maar de sfeer werd grimmig en demonstranten keerden zich tegen de politie. Die voerde charges uit.

Eerdere taakstraf

In november werd Edwin Wagensveld nog veroordeeld tot veertig uur taakstraf wegens groepsbelediging. Een jaar geleden verscheurde hij voor de Tweede Kamer een Koran en vergeleek hij moslims met nazi's. Hij noemde de Koran toen een fascistisch boek.