Arnhem en omstreken

Noodbevel om verbranden koran in Arnhem

Moslims komen in Arnhem samen tegen de aangekondigde koranverbranding.
Moslims komen in Arnhem samen tegen de aangekondigde koranverbranding. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De aangekondigde koranverbranding door de extreemrechtse groepering Pegida in Arnhem leidt tot een tegendemonstratie op het Jansplein in Arnhem. Een groep moslims heeft zich in het centrum verzameld, onder meer om samen te bidden. Ook de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is aanwezig.
Er zijn veel mensen op het Jansplein. Marcouch is in gesprek met mensen daar. Hij heeft een noodbevel uitgevaardigd, zegt onze verslaggever. Dat kan verschillende betekenissen hebben, bijvoorbeeld dat je niet meer naar het Jansplein mag komen en dat de politie je mag fouilleren vanwege een groot risico op ernstige onrust.
De aankondiging van Pegida de koran te verbranden heeft moslims in Arnhem gekwetst, zegt Khaled Mouhouti van islamitisch cultureel centrum Nour Al Houda tegen Omroep Gelderland. "Wij zijn voor verbinding en verbroedering en we voelen ons aangesproken."
Pegida wilde deze zaterdagmiddag een koran op het Jansplein in Arnhem verbranden vanwege het besluit dat Arnhemse boa’s hoofddoekjes mogen dragen.

'Actie is tegen Marcouch'

Pegida-voorman Edwin Wagensveld meldde vrijdag dat de actie vooral is gericht tegen de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Volgens hem is Marcouch promotor van het islamitische geloof.
"In Nederland hebben we al jarenlang een sluimerende islamisering. Je mag niet meer bij moskeeën demonstreren, er blijft geen mogelijkheid tot protest meer over", zegt Wagensveld. "Wij gaan daar lijnrecht tegenin. Boem, kom maar op."
De koranverbranding begint om 14.00 uur.
Protest tegen de aangekondigde verbranding van een koran.
Protest tegen de aangekondigde verbranding van een koran. © Persbureau Heitink
Amhed Marcouch in gesprek in Arnhem.
Amhed Marcouch in gesprek in Arnhem. © Omroep Gelderland