Rijk van Nijmegen

Actievoerders opgepakt in Nijmegen, nieuwe blokkade Oranjesingel

Actievoerders bezetten nu de Oranjesingel in het centrum van Nijmegen.
Actievoerders bezetten nu de Oranjesingel in het centrum van Nijmegen. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Actiegroep Extinction Rebellion mag in Nijmegen zaterdag geen protestmars houden tegen de mogelijke komst van een gascentrale. Dat bepaalde burgemeester Hubert Bruls. De politie heeft actievoerders die toch door centrum liepen, afgevoerd. Vervolgens ontstond er een nieuwe actie op de Oranjesingel. Het verkeer richting Nijmegen loop daardoor vast.
De gemeente vroeg de actievoerders om de route van een aangekondigde protestmars, maar volgens Bruls weigeren de organisatoren die te geven. "Demonstreren is een belangrijk recht, maar je kunt je mening ook prima verkondigen zonder hinder of gevaar voor anderen. De demonstratie mag daarom doorgaan, maar op een verantwoorde manier die de veiligheid voor iedereen in deze stad garandeert", aldus Bruls.
Extinction Rebellion mag alleen actievoeren in het Kronenburgerpark. Een protestmars is niet toegestaan, blokkades uiteraard ook niet. Het is ook niet toegestaan om tenten mee te nemen en objecten te plaatsen, aldus de gemeente Nijmegen.

Toch centrum in

Ondanks het verbod liepen de actievoerders al door de In de Betouwstraat en de Molenstraat richting het Faberplein. De politie is aanwezig. De politie roept de XR-activisten op om de mars af te breken en terug te keren naar het startpunt in het Kronenburgerpark. Wie dat niet doet, wordt aangehouden en overgebracht naar "een andere locatie", luidt de oproep.

Oranjesingel

Nadat de actievoerders op straat bleven zitten, greep de politie in. De actievoerders werden opgepakt en afgevoerd. Tegen 14.00 uur leek die klus geklaard. Vervolgens blokkeerde Extinction Rebellion de Oranjesingel. Het verkeer op de Waalbrug richting de stad loopt daardoor vast.
Actievoerders in Nijmegen
Actievoerders in Nijmegen © Persbureau Heitink

Groen licht

Het protest is gericht tegen de mogelijke komst van een gascentrale in Nijmegen van ENGIE. Dat bedrijf wil een nieuwe waterstofcentrale bouwen op de plek van de oude Electrabel aan de Waal. Maar de nieuwe centrale zou bij gebrek aan waterstof eerst op gas moeten draaien. De actievoerders spreken van 'een belachelijk plan'.
De gemeenteraad sprak zich al eens uit tegen het voornemen. Toch gaf het stadsbestuur in november groen licht. Op woensdag 31 januari komt het onderwerp opnieuw aan de orde in de raad.