Gelderland

'Sneeuwbom' is een sisser, zegt weerexpert

Geen sneeuwbom op woensdag, maandag mogelijk wel wit.
Geen sneeuwbom op woensdag, maandag mogelijk wel wit. © Unsplash
ARNHEM - Van een sneeuwbom gaat woensdag geen sprake zijn, ondanks voorspellingen van amateurmeteorologen. Dat zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza, die de bui al ziet hangen als mensen teleurgesteld zijn over het uitblijven van een dik pak sneeuw. Hoe haalt zo'n verkeerde voorspelling het nieuws?
Van Bernebeek baalt ervan als media aan de haal gaan met voorspellingen die niet kloppen. "In dit geval is tussen alle weermodellen gezocht naar de spectaculairste voorspelling, van een Amerikaans weerbureau. Wie de verschillende modellen afspeurt, komt daarbij altijd wel extreme versies tegen. Soms moet je goed zoeken, maar je vindt ze uiteindelijk wel."

Eigen voorspelling

Een amateurmeteroloog pikte het extreme model voor komende week op, en dat is vervolgens rondgegaan op onder meer social media én in de media. "Maar dat model klopt al een paar dagen niet meer", zegt Van Bernebeek. De professionele meteorologen van Weerplaza combineren altijd meerdere modellen en komen op basis daarvan tot een eigen vooruitzicht. Die eigen voorspelling filtert de meest extreme voorspellingen er als vanzelf uit. Van een dreigende 'sneeuwbom' boven Nederland was in het weerbericht van Weerplaza simpelweg nooit sprake.
Met klachten over het uitblijven van '20 tot 30 centimeter sneeuw' zijn mensen bij Weerplaza woensdag dus aan het foute adres. Toch ziet Van Bernebeek de teleurgestelde en verontwaardigde reacties aan zijn adres al voor zich. "Maar wij hebben deze voorspelling gewoon niet gedaan."

Maandag mogelijk wel wit

Maar wat wacht ons dan wel? Van Bernebeek: "Maandagochtend kan het op de Veluwe en andere hooggelegen delen van Gelderland wit worden. Er komt dan koude lucht uit Noorwegen onze kant op. Er vallen sneeuwbuien en omdat de grond koud is, kan het hier en daar blijven liggen. De ochtendspits kan daar hinder van hebben."
En woensdag dan, de dag dat de beloofde sneeuwbom een sisser blijkt? "Dan kan er een enkele sneeuwbui vallen, maar het blijft niet liggen. De temperatuur loopt woensdag op naar 2 of 3 graden. Geen pak sneeuw, dus."