Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Politie schreeuwt om extra mensen: 'Uitstroom is groter dan gedacht'

Van links naar rechts: hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst, regioburgemeester Hubert Bruls en politiechef Gert Veurink.
Van links naar rechts: hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst, regioburgemeester Hubert Bruls en politiechef Gert Veurink. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Op papier zouden er de komende jaren meer politieagenten bij moeten komen. Toch blijkt de praktijk anders, concluderen de politiechef, het Openbaar Ministerie en regioburgemeester Hubert Bruls. In het stadhuis in Nijmegen blikten ze vrijdag samen terug op de inzet van de politie in 2023 in Oost-Nederland.
Het probleem bij de politie is niet langer het geld, want dat is er genoeg. Het probleem is het tekort aan mensen. "De uitstroom was afgelopen jaar groter dan verwacht", zegt Bruls. "Politiemensen hebben toch wat vaker gekozen om met pensioen te gaan, en wat eerder dan we een jaar geleden nog dachten."

Gat blijft komende jaren

Om het tekort aan agenten aan te pakken, is de opleiding tot politieagent verkort van drie naar twee jaar. Maar het kost volgens Bruls dus nog wel een paar jaar voor er weer meer mensen zijn opgeleid. "We weten ook dat we met speciale wervingsacties wel extra mensen kunnen trekken, maar het is reëel om er rekening mee te houden dat er de komende jaren nou eenmaal een gat blijft."
Zo zullen er in 2026 nog meer dan vierhonderd vacatures zijn.

Incidenten jaarwisseling

Indirect is het personeelstekort volgens Bruls ook een probleem bij incidenten tijdens bijvoorbeeld de jaarwisseling. "Mensen die in die ME-teams meedraaien zijn vaak wijkagenten, dus als ze 's nachts worden ingezet, zijn ze op 1 januari niet meer beschikbaar in de wijk."
"Toch is oud en nieuw een categorie van de buitenorde", benadrukt Bruls. "De inzet was toen echt massaal, dus daar had meer personeel niet eens uitgemaakt. Dat heeft echt te maken met de mentaliteit van een aantal mensen dat denkt dat ze met bommen hulpverleners kunnen bejegenen. Dat is echt een ander fenomeen. Dus op dit soort momenten zorgen we echt wel dat we alle roosters goed op orde hebben."

'Dit moet van de bevolking zelf komen'

Ook Gert Veurink, waarnemend politiechef van de eenheid Oost-Nederland, zag bij de jaarwisseling in bijvoorbeeld Hedel een compleet ander type gedrag. "Dit staat echt compleet los van het capaciteitsprobleem bij de politie. Dit is ook geen vuurwerk meer, dit zijn explosieven", zegt Veurink.
Toch wil hij ook een positieve kant benadrukken, "want je ziet dat de jaarwisseling in grote delen van onze eenheid prima is verlopen. Dus het kan kennelijk wel. Ik hoop dat de mensen die voor problemen gezorgd hebben, gaan inzien dat we zo'n samenleving niet willen zijn", zegt Veurink. "Uiteindelijk zal het toch van de bevolking zélf moeten komen om dit echt te veranderen."

Keuzes hebben een prijs

Uiteindelijk hoeft de gemiddelde Gelderlander niet per se veel te merken van het tekort bij de politie, denkt Veurink. "We maken gewoon goede keuzes."
Maar elke keuze heeft volgens hem wel een prijs. "Dus als we bijvoorbeeld veel inzetten op wedstrijden van het betaald voetbal - waar een groot deel van de eenheden hun tijd aan kwijt zijn - of inzet bij demonstraties, dan kunnen we minder vaak ergens anders zijn. Dus ik denk dat we de komende tijd op zoek moeten: wat is een taak van de politie en wat kunnen andere organisaties ook doen?" vraagt de politiechef zich af. "Dan kunnen we de politie inzetten waar die het hardst nodig is."