Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Huisartsen komen ogen en oren tekort, hoe lossen ze dat op?

Huisartsen hebben hun handen vol.
Huisartsen hebben hun handen vol. © ANP
ARNHEM - Praktijken van huisartsen in onze provincie zitten overvol. Hoe ervaren de huisartsen dit en hoe los je het probleem op? Patiënten moeten anders denken, zegt een van hen.
Huisarts in Arnhem Ilona van Nispen tot Pannerden-Moorrees heeft 2400 patiënten, dus 300 meer dan de norm van 2100 per praktijk. "Huisartsen willen geen praktijk meer. De kosten van een praktijk zijn gestegen, terwijl tarieven niet zijn aangepast", legt ze uit. "Maar ik heb juist meer patiënten nodig om de kosten te kunnen betalen. Alles is duurder geworden: de huur, het personeel, de ict."
En er is meer aan de hand. Van Nispen noemt zichzelf en haar collega's manusjes-van-alles. "Wat voor het ziekenhuis te veel is, komt op ons bordje. Dat legt een grote druk op ons. Ziekenhuizen innoveren, behandelingen worden beter, maar de basiszorg van huisartsen verandert niet."
Het huisartsentekort is een landelijk probleem, constateert Birgit van den Doel, huisarts in Apeldoorn. "Er moeten huisartsen bij, maar huisvesting voor huisartsen is ook een probleem."

'Stuur een mailtje'

Heel veel praktijken zijn overvol, constateert Van den Doel. "De meeste hebben meer patiënten dan de norm. Daardoor is er ook geen goede doorstroom. Mensen die nieuw komen wonen, kunnen moeilijk een huisarts vinden. Apeldoorn is een groeigemeente. Veel nieuwbouw en veel nieuwe mensen, maar geen nieuwe huisartsen."
Patiënten hoeven niet altijd naar de praktijk, wanneer ze denken iets te mankeren. Van den Doel: "Mensen weten niet wat de wegen zijn. Een vraag via mail of WhatsApp kan tegenwoordig ook, maar mensen weten dat niet."
Huisarts Edwin de Vaal in Nijmegen biedt de mogelijkheid van digitaal consulteren. Hij legt uit: "Als mensen een plekje ergens hebben, kunnen ze een foto sturen via een beveiligd portaal. Dan komt het ook direct in hun dossier. Het is veel patiëntvriendelijker."
Maar digitale consults zijn niet altijd de oplossing, is de opvatting van de Arnhemse huisarts Van Nispen. "We zijn heel veel tijd kwijt aan vage klachten. Bijvoorbeeld iemand die meldt: 'ik voel iets, wat zou het kunnen zijn?'"

Voortrekkersrol verzekeraars

De Nijmeegse praktijk van De Vaal heeft een patiëntenstop. "Het is druk, maar het lukt nu wel allemaal. Als we meer patiënten aannemen, kunnen we niet de zorg bieden die nodig is", zegt De Vaal, die een praktijk heeft met ongeveer 2200 mensen.
Het is allemaal niet zo simpel als het lijkt. De Vaal: "Ze zeggen wel eens: een patiënt kun je er wel bij hebben, en dat kan ook wel als mensen een kind krijgen of een partner bij een patiënt komt wonen. Maar ergens moeten we een grens trekken om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt die ze nodig hebben en verdienen."
Hier ligt een rol voor zorgverzekeraars, meent De Vaal. Hij denkt dan aan een platform waar patiënten een huisarts zoeken in een andere wijk of stad. "Stel, mevrouw Jansen zit nu bij mij, maar gaat verhuizen naar Zwolle. Als ze daar niemand vindt, ga ik mevrouw Jansen hier ook niet uitschrijven, dus is hier geen plek voor iemand die hier nieuw komt wonen."
"Maar als iemand in Zwolle verhuist naar Amsterdam, en iemand in Amsterdam verhuist hiernaartoe, dan kunnen we rouleren. De verzekeraar moet ervoor zorgen dat iedereen zorg krijgt. Ze doen al wel aan zorgbemiddeling, en dit is eigenlijk gewoon huisartsbemiddeling. Ook zonder voorwaarden."
Ilona van Nispen tot Pannerden-Moorrees ziet vooral een oplossing in preventie. Daarover geeft ze zelf presentaties. "In plaats van dat mensen bezig moeten zijn met gezond blijven, zijn ze vooral bang om ziek te worden. De kennis over gezondheid moet bij patiënten omhoog."

Omroep Gelderland komt graag in contact met Gelderlanders die geen huisarts kunnen of konden vinden. Wil je je verhaal delen, mail dan naar fremmers@gld.nl.