Arnhem en omstreken

Pegida kondigt koranverbranding in Arnhem aan

Pegida-acties zorgden eerder voor veel onrust.
Pegida-acties zorgden eerder voor veel onrust. © ANP / bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De extreemrechtse groepering Pegida gaat zaterdagmiddag een koran verbranden op het Jansplein in Arnhem. Aanleiding is het besluit dat Arnhemse boa’s hoofddoekjes mogen dragen. Moskeeën roepen hun gemeenschap op zich niet te laten provoceren.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld bevestigt de aankondiging en meldt dat de actie vooral is gericht tegen de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Volgens Wagensveld is Marcouch promotor van het islamitische geloof. De groep neemt het de burgemeester kwalijk dat hij "de motie om hoofddoekjes bij boa's toe te staan uit de ijskast haalt."
Pegida verbrandt en verscheurt geregeld korans. "In Nederland hebben we al jarenlang een sluimerende islamisering. Je mag niet meer bij moskeeën demonstreren, er blijft geen mogelijkheid tot protest meer over", zegt Wagensveld. "Wij gaan daar lijnrecht tegenin. Boem, kom maar op."

Marcouch laat demonstratie toe

Ondanks bezwaren van DENK laat de gemeente de demonstratie toe. "In de APV staat geen verbod op verbranding, mits er een vuurkorf omheen staat", zegt een woordvoerder. En dat is zaterdag dus het geval.
Volgens burgemeester Marcouch behandelt de gemeente de demonstratie zoals alle andere. "Demonstreren is een belangrijk democratisch recht, dat faciliteren we ruimhartig. We bemoeien ons niet met de inhoud."
Tegelijk is Marcouch zich ervan bewust wat het gevolg van de demonstratie kan zijn. "De demonstratie maakt wel wat los, want het raakt moslims. We hebben oog voor de impact die het kan hebben op onze inwoners die zich beledigd of gekwetst kunnen voelen. Ik heb contact met de geloofsgemeenschap. Ik leg hen uit hoe het demonstratierecht werkt. Daarvoor is begrip, maar de daad wordt afgekeurd."

Moskeeën: 'Laat je niet provoceren'

Volgens de burgemeester is er vanuit islamitische hoek geen tegenactie aangekondigd. "Hoewel mensen het ervaren als een belediging van de geloofsgemeenschap, wordt er niet opgeroepen tot een tegendemonstratie. De moskeeën zeggen vandaag: laat je niet provoceren."

'Maximaal tien mensen'

Bij de demonstratie, die om 14.00 uur begint, zullen maximaal tien Pegida-aanhangers zijn. "We hebben met veiligheidsproblemen te maken en tien is het maximale aantal waarbij we kunnen garanderen dat het goed verloopt."
De burgemeester zal bij de demonstratie aanwezig zijn. Hoeveel politie er zaterdag op de been is, zal afhankelijk zijn van de situatie. "We passen de inzet aan op wat nodig is. Soms kan het met één agent, soms heb je een peloton ME nodig. We houden de inzet zo beperkt mogelijk en indien nodig schalen we op. Daar zit ik bovenop", zegt Marcouch.