Arnhem en omstreken

Steeds meer jongeren in de schulden, maar Arnhem heeft de oplossing

Jongeren zitten steeds vaker in de schulden.
Jongeren zitten steeds vaker in de schulden. © ANP
ARNHEM - Het aantal jongeren dat in de schulden belandt, is de afgelopen jaren fors gestegen. Landelijk gaat het om zeker 20.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Het is een leeftijdscategorie die doorgaans niet de middelen heeft om een schuld snel af te kunnen lossen. Daar brengt de gemeente Arnhem verandering in.
Shop nu, betaal later. Met die slogan worden jongeren verleid om geld uit te geven dat ze eigenlijk niet hebben. Met een paar drukken op de knop is een nieuw paar schoenen of een nieuwe spelcomputer in huis. Keyshia Don uit Nijmegen weet er alles van. "Als student kan je duizend euro rood staan op de bank, zo begon het bij mij", vertelt de Nijmeegse in De Week van Gelderland. "Maar dat stapelt zich op tot een punt waarop het toch niet meer uit lijkt te maken. Ik leefde alsof ik alles had, maar ik had niks."
Ik leefde alsof ik alles had, maar ik had niks
Keyshia Don
Wat het volgens Keyshia niet makkelijker maakt, is het taboe dat op dit onderwerp rust. "Het woord alleen al: schuld. Het is alsof je een soort last op je schouders draagt", legt de Nijmeegse uit. Juist daarom wil ze dit onderwerp openlijk bespreekbaar maken. Ze verzamelde de moed om aan de bel te trekken. En met succes: Keyshia is inmiddels niet alleen uit de schulden, maar heeft ook haar roeping gevonden. Ze wil nu jongeren dezelfde hulp bieden waar zij zelf zo veel aan heeft gehad.

Gemeente Arnhem heeft de oplossing

Eén van de hulpmiddelen die deze groep wordt aangeboden is het maatschappelijke diensttijdproject 'The time of your life'. Dat is een landelijk project, waarbij jongeren, die ergens in hun leven vastgelopen zijn, uitgedaagd worden zich betekenisvol in te zetten voor een ander.
Oorspronkelijk was het bedoeld om de deelnemers meer kansen in de maatschappij en perspectief voor de toekomst te bieden. Maar de gemeente Arnhem pikte het succes van dit project op en zag mogelijkheden op het gebied van schuldaflossing.
Het gaat hier dan ook om een doelgroep die makkelijker ten prooi valt aan betalingsproblemen. "Een stel knappe koppen van onder andere de gemeente Arnhem dacht: als we dit nou eens gaan zien als een tegenprestatie om schulden af te lossen", zegt Vanja Ivanisevic, directeur van het project. "Dan snijdt het mes aan twee kanten."

Succesvol

Onlangs werd aantoonbaar gemaakt dat deze aanpak niet alleen goed werkt voor de deelnemers, maar dat de gemeente Arnhem er financieel ook bij gebaat is. Het scheelt namelijk duizenden euro's aan uitkeringen, opvang, schuldhulpverlening en in de extreemste gevallen zelfs opvang. Vanja voorspelt dat deze regeling snel over zal waaien naar andere gemeenten. "Naast Arnhem zijn er ook een heleboel andere gemeenten die hier oren naar hebben."
Kijk het gesprek terug dat Klaas Drupsteen had met Keyshia Don en Vanja Ivanisevic
Zo helpt Arnhem jongeren met schulden