Stedendriehoek / Rivierengebied

'Sneeuwbom' van 20 centimeter in aantocht, of wordt het toch regen?

Er is wat geluk voor nodig, maar er zou volgende week 20 centimeter sneeuw kunnen vallen.
Er is wat geluk voor nodig, maar er zou volgende week 20 centimeter sneeuw kunnen vallen. © ANP
ZUTPHEN - Na alle ijspret van de afgelopen dagen kunnen we volgende week zomaar te maken krijgen met een 'sneeuwbom'. Het is nog even afwachten, maar met een beetje geluk kan er woensdag 20 centimeter sneeuw vallen.
Of het echt zover komt, is volgens de meteorologen nog even de vraag. "Sneeuw is, samen met onweer, een van de moeilijkste dingen om te voorspellen. Alles moet precies goed vallen", legt meteoroloog Jordi Huirne uit.

Botsing in de lucht

Want de ene keer lijkt er sneeuw te komen en de andere keer regen of alleen maar kou. Wat er uiteindelijk uit de lucht valt, hangt af van een 'kritieke grens' en waar die grens ligt. "Er komt koude lucht onze kant op en woensdag botst die lucht met de zachte lucht. Die grens moet precies goed boven ons land liggen, want daar valt de sneeuw", legt Huirne uit.
"En vooralsnog verandert de voorspelling daarover elk moment", vult amateur-meteoroloog Gerrit Vossers aan. "De afgelopen dagen zijn de kaarten wispelturig. Nu lijkt er in het zuiden van het land en in het zuiden van Gelderland wel iets te vallen, maar meer dan 5 centimeter is dat niet," vult hij aan.
En voor die 5 centimeter kun je de slee beter in de schuur laten liggen. "Het is overdag gewoon boven 0 graden. Van die 5 centimeter blijft dan niet veel over", weet Vossers.

'Spannend!'

Er zijn ook weerkundigen die er anders over denken. Meteoroloog Michael van der Poel houdt hoop. In zijn update op X (voorheen Twitter) laat hij een timelapse zien waarin er zo'n 10 tot 25 centimeter sneeuw gaat vallen, maar wel vooral in het zuiden.
Huirne schat de kans wat kleiner in dan Van der Poel. "Ik acht de kans klein dat er 20 centimeter gaat vallen, maar het kan zomaar gebeuren. Het wordt spannend!", zegt hij. Al met al kijken de weermannen nu naar drie scenario's: "Als de grens ten noorden van Nederland komt te liggen, krijgen we regen. Komt die ten zuiden, dan is het gewoon koud. Ligt het boven ons, dan krijgen we een flink pak sneeuw", legt hij uit.
Na het weekend weten we volgens de weermannen meer. Tot die tijd blijft het nog even de vraag of je de slee van zolder kunt halen, of dat het toch weer de paraplu wordt.