Noord-Veluwe

'Ik kijk er elke week naar uit', ouderen met dementie dolblij met nostalgiekoor

Het Nostalgiekoor komt elke woensdag tussen 19.00 uur en 20.00 uur samen in Stroud in Putten.
Het Nostalgiekoor komt elke woensdag tussen 19.00 uur en 20.00 uur samen in Stroud in Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - "Ik kijk er wekelijks naar uit, het is geweldig, fantastisch." Het is een greep uit de reacties van deelnemers van het Nostalgiekoor in Putten. Elke week komen ouderen met dementie samen oud-Hollandse en religieuze liedjes zingen. Deze week viert het koor het vijfjarige bestaan.
Ja, Paul de Haan is toch wel trots op het Nostalgiekoor. Elke woensdagavond leidt hij, samen met pianist Wil van den Berg, het koor. Zo'n twintig ouderen doen mee. "Het is ontzettend leuk", vertelt De Haan. "Je ziet onze deelnemers weer helemaal opleven. Het is echt een uurtje plezier."
Deze ouderen met dementie zijn dolblij met nostalgiekoor
Het Nostalgiekoor werd vijf jaar geleden opgericht door Welzijn Putten en Platform Mantelzorg. "Elke woensdagavond is het feest", vertelt Gijsbert-Willem Evers van Welzijn Putten. "Veel ouderen met dementie hebben vroeger vaak met plezier gezongen, maar doen dat nu niet meer. En dat terwijl zingen goed is voor de verbinding en goed is voor de hersenen. Uit die behoefte is het nostalgiekoor ontstaan."
"Er zijn deelnemers die door hun ziekte een taalachterstand hebben gekregen, maar je ziet toch dat ze de oude liederen op de automatische piloot meezingen", vult De Haan aan. Evers: "Als het gaat om dementie, zijn er heel veel dingen in je leven die je los moet laten. Juist muziek is iets dat heel lang blijft. En dat is ook zo leuk aan ons koor."