Achterhoek

Topdrukte in ziekenhuizen door gladheid: 'Al jaren niet gezien op deze schaal'

Op de spoedeisende hulp was het flink aanpoten.
Op de spoedeisende hulp was het flink aanpoten. © ANP archief
WINTERSWIJK - Het was afgelopen donderdagavond en -nacht flink bijbenen op de spoedeisende hulp in Achterhoekse ziekenhuizen. Tientallen mensen meldden zich met gebroken ledematen nadat ze door de gladheid waren uitgegleden.
"Vanaf half zes gistermiddag begonnen de gladheidsslachtoffers binnen te druppelen", zeggen zowel medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Bij dat laatste ziekenhuis kwamen in de loop van de avond, nacht en ochtend vijftien tot twintig mensen binnen. "Die waren gevallen tijdens het wandelen, fietsen of het uitlaten van de hond. We zagen vooral breuken in de polsen en de bovenarm."
Op het spoedplein van Gelre Ziekenhuizen in Zutphen was het ook behoorlijk druk. 20 personen meldden zich daar met botbreuken door gladheid. Volgens het ziekenhuis is dat al enkele jaren niet voorgekomen op deze schaal.

Artsen 'zetten de schouders eronder'

In het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis kwamen 22 mensen met letsel door gladheid naar de spoedeisende hulp. "En dat is gewoon heel veel", zegt een woordvoerder. "Want dat komt bovenop de normale aantallen die we de door andere ongelukken al binnenkrijgen."
De woordvoerder roemt de inzet van de medewerkers op de afdeling. "De SEH-artsen zijn tot drie uur 's nachts gebleven. Ik vind het een groot compliment waard dat al die mensen bij zulke onverwachte drukte massaal de schouders eronder zetten."

Veel ongelukken in Achterhoek

Door de gladheid zijn in de Achterhoek tientallen ongelukken ontstaan. Op de N315 bij Zelhem viel zelfs een dode. Ook vrijdagochtend kan het plaatselijk nog spekglad zijn.