Arnhem en omstreken / Achterhoek

Geel, oranje of rood: wanneer geldt welke weerswaarschuwing?

Gladde wegen.
Gladde wegen. © ANP
ARNHEM - Geel, oranje of rood: het zijn allemaal kleurcodes die worden gegeven bij bijvoorbeeld stormen, kou en, zoals donderdag, gladheid. Maar welke kleurcode wordt wanneer afgegeven? "Een storm overdag kan code rood zijn, terwijl diezelfde storm 's nachts code oranje is."
"Dat verschilt natuurlijk waarvoor het is", legt meteoroloog Johnny Willemsen uit. Bij een storm hangt het onder andere af van hoe zwaar de windstoten zijn en bij kou wordt naar de gevoelstemperatuur gekeken. "Stormen, kou, gladheid, noem maar op. Ze hebben allemaal verschillende criteria."

Wanneer een waarschuwingscode?

Code geel wordt in het geval van gladheid afgegeven als het nog makkelijk te bestrijden is. Met strooiwagens is de gladheid op de weg goed weg te houden, maar je moet wel alert blijven als je de weg opgaat.
Ook kan elke weerpartij deze code geven, zonder met elkaar te overleggen. "Het KNMI kan dus nog geen code geel hebben gegeven, terwijl Weerplaza dit al wel doet", legt Willemsen uit.

Code oranje

Dat is anders bij code oranje. Die waarschuwingscode wordt afgegeven bij flinke sneeuwval of ijzel en altijd pas na overleg tussen alle weerpartijen. "Als na overleg blijkt dat het inderdaad code oranje is, geven alle weerpartijen dus ook die waarschuwingscode", zegt de meteoroloog. Ook een groot verschil met code geel: de gladheid is moeilijker te bestrijden. Een strooiwagen de weg opsturen lost het probleem niet meer zomaar op.

Code rood

Dan is er nog de laatste kleurcode: code rood. "Het enige verschil tussen rood en oranje is de impact. Een storm overdag kan bijvoorbeeld code rood zijn, terwijl diezelfde storm 's nachts code oranje is. Simpelweg omdat er overdag meer mensen de straat op gaan. De impact wordt altijd bepaald in overleg met de veiligheidsregio", legt Willemsen uit.

Code groen

Dan is er nog één kleurcode waar je eigenlijk nooit wat over hoort. Dat is code groen. "Eigenlijk is er dan gewoon niets aan de hand, net zoals nu in Gelderland."