Stedendriehoek

Hartpatiënt Alec (15) blij dat kinderhartcentrum Utrecht blijft

Alec en zijn moeder uit Apeldoorn
Alec en zijn moeder uit Apeldoorn © Omroep Gelderland
APELDOORN - Blijdschap bij de 15-jarige hartpatiënt Alec uit Apeldoorn. Voormalig minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wilde de kinderhartcentra concentreren in Groningen en Rotterdam. Daarmee zouden Leiden, Amsterdam en Utrecht - het centrum waar Alec wordt behandeld - worden gesloten. Donderdag zette de rechter echter een streep door het plan.
Alec heeft, samen met zijn moeder, het afgelopen jaar gestreden voor het openhouden van alle afdelingen kinderhartchirurgie in Nederland. De tiener heeft een afwijking aan zijn aortaboog waar hij meerdere keren aan geopereerd is. En hij moet regelmatig naar het Kinderhartcentrum van het UMC Utrecht. Daar kennen ze hem. Alec wilde niet zijn vertrouwde artsen kwijtraken.

Hopen op demissionair minister Helder

Daarom vroeg Alec, samen met zijn moeder Audrey Spoelman, het afgelopen jaar regelmatig aandacht voor de op handen zijnde sluiting. Volgens oud-minister Kuipers zou concentratie van kennis op dit gebied in twee centra zorgen voor een betere kwaliteit van de zorg. De huidige demissionaire minister Conny Helder betreurt dan ook de uitspraak van de rechter van donderdag.
Moeder Audrey denkt ook dat het goed is wanneer kennis geconcentreerd wordt, maar twee centra - zoals de minister wil - vindt ze veel te beperkt. De afstand naar Rotterdam of Groningen is voor veel jonge patiënten wel heel ver weg. Audrey hoop ook dat de minister het hierbij zal laten en de plannen na deze uitspraak zal laten rusten.