Arnhem en omstreken

'We moeten met spoed aan de slag', zegt provincie na onderzoek

Gedeputeerde Peter Drenth bij een informatieavond
Gedeputeerde Peter Drenth bij een informatieavond © ANP
Het is volgens gedeputeerde Peter Drenth geen grote puinzooi bij de provincie, maar iedere situatie waarbij een ambtenaar onveilig gedrag ervaart is hem er één te veel. “We moeten hier echt met spoed mee aan de slag.”
Drenth reageert op de conclusies van een onderzoek dat de Arbo Unie uitvoerde. Daaruit komt naar voren dat ongewenst gedrag bovengemiddeld veel voorkomt bij de provincie Gelderland.
1200 ambtenaren vulden vragenlijsten in over werkgeluk en er werden nog honderd verdiepende gesprekken gevoerd. Soms met een ambtenaar, soms met een groepje.
De conclusies: de provincie Gelderland is een prettige werkgever, maar één op de acht medewerkers heeft wel ongewenst gedrag ervaren. “Ik had niet ingeschat dat het ongewenst gedrag zo hoog en zo breed verspreid zou zijn”, stelt Drenth. “We zitten hoger dan gemiddeld, maar dát maakt me eigenlijk niet eens uit, want elk geval is er een te veel.”

'Pesten, mondelinge agressie en intimidatie'

De hele donderdag waren er bijeenkomsten met personeelsleden om ze bij te praten. Het ongewenste gedrag komt door de hele organisatie voor, niet slechts bij een paar afdelingen. Pesten, mondelinge agressie en intimidatie door een leidinggevende of collega worden het vaakst genoemd. “We moeten hier echt met spoed mee aan de slag, we moeten met z’n allen echt aan de bak om dit op te lossen”, aldus Drenth.

'Akelig Gelders'

Van het onderzoek werd een samenvatting gepubliceerd, het definitieve rapport komt volgende maand. Daar moet dan ook een plan van aanpak bij zitten hoe de problemen opgelost moeten worden.
Want er is wel wat aan de hand, naast sociale onveiligheid spreken de onderzoekers ook over een gebrek aan feedback. Medewerkers spreken elkaar onvoldoende aan als iets niet goed gaat. “Akelig Gelders”, noemt Drenth dat. “Je moet meer tegen elkaar zeggen waar je blij en waar je niet blij mee bent, dat doen we bij de provincie niet of niet voldoende. We zeggen het niet tegen elkaar, maar wel tegen een ander.”
Een flink kritiekpunt bij dat onderdeel: het gebrek aan functioneringsgesprekken op sommige afdelingen.

Voorkomen van sociale onveiligheid

De Arbo Unie wil dat de provincie daar meer in gaat investeren. Ook moet er worden gewerkt aan het voorkomen van sociale onveiligheid en moet het leiderschap worden versterkt.
De provincie gaat een plan maken om de problemen op te lossen, dat moet er in februari liggen. Drenth ziet wel een positief punt. “Dat mensen nu het lef hebben om dit allemaal te zeggen, dat is wel een opsteker”, vindt hij.
Het is niet het laatste onderzoek, er loopt nog een extern onderzoek naar beschuldigingen aan het adres van de commissaris van de Koning, John Berends. Die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft zijn functie neergelegd tot het onderzoek is afgerond, dat moet in juni zijn. Hijzelf ontkent de beschuldigingen.
Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Kent u zo'n verhaal en wilt u dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe u contact met ons kan opnemen.