Stedendriehoek

'Een geluk dat hij zeven keer sprong!', Vitens pakt kapotte waterleiding aan

Bewoner Jettie Vredenberg had geen water in haar woning.
Bewoner Jettie Vredenberg had geen water in haar woning. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De waterleiding aan de Valkenweg in Apeldoorn sprong de afgelopen week maar liefst zeven keer. Dat vindt Vitens ook een beetje te gortig. Daarom neemt het waterleidingbedrijf - naar eigen zeggen - een uniek besluit: de verouderde waterleiding wordt vervangen. Dat gebeurt komende week al.
“Normaal gaan hier maanden of jaren overheen”, zegt woordvoerder Rik Dogger van Vitens. “Dat we zo snel iets konden regelen voor de Valkenweg is echt uniek. Zo kon er bijvoorbeeld vlug een vergunning bij de gemeente worden geregeld. Normaal huren we een aannemer in, maar nu doen we het zelf.”
Bekijk hier de reportage:
Vitens pakt kapotte waterleiding rigoureus aan
Bewoners zullen het daarom vanaf maandag een paar dagen zonder water moeten doen. Net als afgelopen week, toen 77 huishoudens de dupe waren van de steeds opnieuw knappende waterleiding. “Het was echt behelpen, zonder water. Gelukkig hebben wij een grote regenton.”

Uit 1970

Vitens noemt de waterleiding aan de Valkenweg niet extreem oud. De leiding uit 1970 stond nog niet op de zogenoemde ‘prioriteringslijst’ om te vervangen. Maar het gebruikte materiaal, asbest-cement, is niet meer van deze tijd. Omdat hij het in drie dagen meermaals begaf, op steeds een andere plek, besluit Vitens om er met grote spoed een geheel nieuwe neer te leggen.
De waterleiding aan de Valkenweg sprong zeven keer
De waterleiding aan de Valkenweg sprong zeven keer © Omroep Gelderland
Volgens de woordvoerder hangt er een heuse jubelstemming bij het waterleidingbedrijf. Net als bij bewoners van de Valkenweg, die maar wát blij zijn met dit besluit. “Dat is een fijn idee. Dan is alles weer lekker nieuw. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk dat hij zeven keer sprong. Nu krijgen we ineens alles lekker nieuw”, zegt bewoner aan de Valkenweg Jettie Vredenberg.

In Apeldoorn was het al vaker raak, en hadden kapotte waterleidingen grote gevolgen. Afgelopen zomer zakte een auto in een sinkhole door een gesprongen waterleiding aan de Petrus Paulus Rubensstraat. Daardoor ontstond ook een breuk in de gasleiding. In de winter daarvoor zakte ook een auto weg nadat de waterleiding twee keer knapte. Dat gebeurde aan de Ugchelseweg.

In 2014 zaten honderden Apeldoorners dagenlang zonder gas na twee enorme gas- en waterlekkages. Daarna werd besloten om tientallen kilometers aan gas- en waterleidingwerk te vervangen, onder meer in de wijken Kerschoten en Staatsliedenkwartier. Die werkzaamheden staan gepland tot 2025. De leidingen aan de Valkenweg waren niet meegenomen in die planning.

Hoge grondwaterstand

Het knappend leidingwerk had volgens Vitens niet kunnen worden voorkomen. “Wij hebben geen zicht op de staat van onze leidingen. Die liggen namelijk in de grond. Daar komen we pas achter als we met die leidingen aan de slag gaan”, aldus de woordvoerder.
“Verouderde leidingen zijn niet de enige oorzaak van breuken. Ook bijvoorbeeld het klimaat, groeiende wortels, intensief verkeer en werkzaamheden kunnen schade toebrengen. Aan de Valkenweg heeft de hoge grondwaterstand waarschijnlijk meegespeeld. Dan komt er druk op zo’n leiding.”

Dagelijks lekkages

Toch hoeven Apeldoorners niet te vrezen voor natte voeten, volgens Vitens: “We hebben in totaal 50.000 kilometer aan drinkwaterleidingen. Dagelijks zijn er lekkages die over het algemeen heel snel verholpen worden door de honderden monteurs. De situatie aan de Valkenweg - zo vaak een lekkage op een bepaald stuk - was echt een unicum”.
De 80 meter aan broos leidingwerk aldaar wordt vervangen door ‘sterk en duurzaam’ PVC. De 17 aangesloten huishoudens zullen overdag zonder drinkwater zitten. De werkzaamheden duren maximaal vijf werkdagen.
Woordvoerder Rik Dogger van Vitens
Woordvoerder Rik Dogger van Vitens © Omroep Gelderland