Gelderland

De ijsvogel heeft een hekel aan.... ijs

De ijsvogel heeft een hekel aan ijs
De ijsvogel heeft een hekel aan ijs © ANP
Veel vogels vliegen in de winter naar warmere gebieden om de winter door te komen. Voor de overwinteraars die hier blijven zijn het barre tijden, zoals voor de ijsvogel. Dit vogeltje heeft namelijk een hekel aan ijs.
"Voor ijsvogels is de winter ironisch genoeg de meest moeilijke tijd van het jaar", vertelt vogelkenner Lars Soerink. "Anders dan zijn naam zou doen verwachten, heeft de ijsvogel een enorme hekel aan ijs", vertelt hij. Dit komt omdat het ijs de ijsvogel afsnijdt van zijn voedsel. Het vogeltje leeft van vis die hij vangt door in het water te duiken. Als het water waar de vogel zijn voedsel vandaan haalt voor lange tijd bevroren is, kan de vogel dus voor lange tijd niet aan eten komen.

Veerkrachtige natuur

Een paar dagen overleeft de vogel het wel, zeker als het tussendoor even dooit. "Maar er komt weer nieuwe kou aan, als die aanhoudt zorgt dat voor enorme sterfte onder de ijsvogels", vertelt de vogelkenner. Hij kan ons ook geruststellen. "De natuur is enorm veerkrachtig, dus als er veel ijsvogels sterven door een koude winter, leggen de overgebleven vogels extra veel eieren in het voorjaar om het tekort aan te vullen."

IJsblauw

Als de ijsvogel niet van ijs houdt, waar komt zijn naam dan vandaan? "Dat komt waarschijnlijk door zijn kleur", vertelt Soerink, "die is namelijk ijsblauw." Naast die kenmerkende blauwe kleur, kun je de ijsvogel ook herkennen aan zijn geluid. "Dat klinkt als een hoge piep", legt de vogelkenner uit.
Veel vogels zal je in de winter echter niet horen. "Zingen kost veel energie en die moeten de vogels opsparen om voedsel te kunnen zoeken", vertelt Soerink. Die bestaat in de winter vooral uit zaden en pitten. Wat extra zaden en vetbollen in de tuin is momenteel dus een welkome snack voor de vogels.