Gelderland

Oud-bokskampioen bestraft voor betrokkenheid bij openlijk geweld

De oud-bokskampioen is door de rechtbank Zutphen veroordeeld tot een taakstraf
De oud-bokskampioen is door de rechtbank Zutphen veroordeeld tot een taakstraf © ANP
DUIVEN - Oud-bokskampioen Peter M. uit Duiven is door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Die krijgt hij voor zijn betrokkenheid bij openlijk geweld in Apeldoorn. Daarbij zou hij gedreigd hebben met een vuurwapen.
Het geweldsincident was op 9 december 2019, nadat een langslepend conflict in de relationele sfeer tussen twee families uit de hand liep. De oud-bokser ging met zijn schoonfamilie naar het huis van zijn vriendin, omdat haar oud-schoonfamilieleden daar voor de deur stonden. Bij aankomst zou Peter M. gedreigd hebben met een vuurwapen, verborgen onder een witte doek. Ook zou er door de familie met pepperspray gespoten zijn.

Geen wapen, maar tak

"Ik kan redelijk goed vechten, maar tegen kogels kan ik niet op", zei de bokskampioen eerder tegen de rechter. Hij vertelt daarbij dat hij een handdoek pakte en daaronder een tak verborg. "Dat werkte, want ze waren bang. Ik heb ook niet geschoten."
Volgens de advocaat van de oud-bokskampioen was de dreiging alleen ter afschrikking, aangezien hij eerder beschoten is. "Alles wat hij die avond gedaan heeft, stond in het teken van noodweer", aldus de advocaat.
De rechtbank benadrukt dat de incidenten middenin een woonwijk plaats vonden en daardoor een grote impact hadden op de samenleving. Dit wordt de familieleden zwaar aangerekend. Anderzijds houdt de rechtbank ook rekening met het forse tijdsverloop van de zaak.

Taakstraffen

Naast de bedreigingen zijn er ook nog wapens in het huis van de Duivenaar gevonden: twee stroomstootwapens, een gasrevolver, driehonderd kogelpatronen en zes knalpatronen. De rechtbank oordeelde donderdag dat de man 120 uur taakstraf krijgt. Ook vier andere betrokken mannen krijgen een taakstraf. Die variëren van 60 tot 120 uur, afhankelijk van hun aandeel in het geweld. Een 69-jarige Utrechter wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij het incident.
Op vrijdag 12 januari staan de slachtoffers van dit incident zelf voor de rechter. Ze zouden tijdens het incident op 9 december een knuppel hebben vastgehouden en een persoon hebben geslagen.