Rijk van Nijmegen

Startbewijs 4Daagse wordt overdraagbaar: 'Langgekoesterde wens'

Wandelaars op de Via Gladiola.
Wandelaars op de Via Gladiola. © ANP
NIJMEGEN - De inschrijfperiode voor de 106e editie van de Nijmeegse 4Daagse gaat 12 februari van start. Dat heeft de organisatie van het wandelevenement bekendgemaakt. Net zoals vorig jaar is er geen loting. Nieuw is dat het mogelijk wordt het startbewijs over te dragen.
Dit betekent dat wanneer een wandelaar het felbegeerde ticket heeft bemachtigd, maar toch niet kan of wil meedoen, het startbewijs tegen de aankoopprijs kan worden doorverkocht aan iemand anders. Hierbij wordt wel voor zowel de koper als verkoper een aantal euro administratiekosten berekend.
“Het overdragen van een startbewijs was een langgekoesterde wens van zowel onze organisatie als van ons wandellegioen. Hiermee kunnen we meer voldoen aan de behoeften van wandelaars en het biedt een prachtige kans om zoveel mogelijk geïnteresseerden deel te laten nemen aan de 4Daagse”, vertelt marsleider Henny Sackers.
Een startbewijs overdragen kan uitsluitend via het 4Daagse-platform, pas nadat de inschrijflimiet van 47.000 deelnemers is bereikt en tot uiterlijk 31 mei om 17.00 uur. De eerdere mogelijkheid waarbij wandelaars tot twee weken na aanschaf konden annuleren, komt te vervallen.

Twee tickets tegelijk kopen

Net zoals vorig jaar worden startbewijzen niet verloot, maar geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Ook wordt er wederom gewerkt met twee inschrijfperiodes.
Periode 1 begint op maandag 12 februari om 10.00 uur. Alle deelnemers die minimaal één keer de 4Daagse hebben uitgelopen of in de jaren 2006 tot en met 2012 zijn geboren, kunnen zich dan inschrijven. Deze eerste termijn eindigt op vrijdag 1 maart om 17.00 uur. Nieuw is dat wandelmaatjes niet meer hoeven te vrezen dat de ene een startbewijs heeft en de ander niet, want tijdens periode 1 wordt het mogelijk twee tickets tegelijk aan te schaffen. Voorwaarde is wel dat de tweede persoon ook gerechtigd is zich in deze periode in te schrijven.
Periode 2 start maandag 4 maart om 10.00 uur, het is dan voor iedereen mogelijk zich in te schrijven. De inschrijfperiode stopt zodra het maximumaantal inschrijvingen bereikt is, met als uiterste datum 14 juni 2024.

Inschrijfproblemen voorkomen

De afgelopen twee jaar moesten 4Daagseliefhebbers die zich wilden inschrijven over een flinke portie geduld beschikken. Door technische problemen op de website werden veel potentiële deelnemers steeds uit de digitale wachtrij gegooid en konden daardoor pas na uren wachten een startbewijs bemachtigen. Dit zorgde voor veel irritatie en onbegrip. Sackers sprak afgelopen jaar na afloop van ‘een valse start die hij betreurt’ en zei ‘nederig sorry’.
Stichting DE 4DAAGSE mikt op ‘driemaal is scheepsrecht’ door dit jaar met het kaartenverkoopsysteem van Atleta te werken. Sackers heeft er vertrouwen in dat de inschrijvingen hierdoor dit jaar wel probleemloos verlopen. “Atleta werkt op het gebied van ticketing en CRM al enige jaren samen met andere partijen in de sportbranche. We hebben zeer veel vertrouwen in deze gebruiksvriendelijke manier van inschrijven en gaan ervan uit dat het soepel zal verlopen.”

'Verwachten voldoende animo'

Na een moeizame kaartverkoop in 2022, er bleven ruim 4500 tickets over, was de 4Daagse afgelopen jaar in een recordtempo uitverkocht. Sackers heeft goede hoop dat ook dit jaar wandelaars weer staan te popelen. “We volgen al enige tijd het sentiment op onder andere social media en monitoren de vragen die binnenkomen bij onze Servicedesk. We verwachten weer voldoende animo voor de 106de editie."
De tickets voor het wandelevenement, dat plaatsvindt van 16 tot en met 19 juli, kosten 115 euro. Volgens Sackers een ‘bescheiden stijging’ ten opzichte van vorig jaar. “Het inschrijfgeld is met 6 euro verhoogd. Ondanks aanzienlijke toename in kosten voor de organisatie blijven we ons maximaal inzetten om de prijs van ons evenement zo gunstig mogelijk te houden, zodat we onze deelnemers de komende jaren een waardevol wandelevenement kunnen bieden."