Noord-Veluwe

Financieel adviseur hielp belasting te ontduiken, sluit deal met OM

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
ZWOLLE - Hij hielp bedrijven en personen die 'belasting wilden besparen', maar de manier waarop blijkt achteraf niet correct. Een financieel adviseur uit Hattem moest zich donderdag voor de rechter verantwoorden, omdat de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie vinden dat hij de belastingaangifte van zijn klanten verkeerd heeft ingevuld. "En dan hebben we het niet over belastingontwijking, maar echt over belastingontduiking, en dat is strafbaar."
De man uit Hattem zat, samen met een compagnon uit Deventer, schuldbewust tegenover de rechter. Beide mannen werden in 2009 benaderd door bedrijven. Die maakten gebruik van een belastingconstructie, waarmee ze via het buitenland belasting konden ontwijken. In 2009 werd die constructie echter illegaal, en aan beide verdachten werd gevraagd of zij een andere manier konden verzinnen om legaal minder belasting te hoeven betalen.

Ingewikkeld systeem
De mannen bedachten een ingewikkeld systeem, waarbij de bedrijfseigenaren hun eigendom aan een grote buitenlandse holding zouden overgeven. Als ze winst zouden maken, zou die winst daardoor uitgekeerd worden aan dat buitenlandse bedrijf, en hoefden zij er geen belasting over te betalen. Vervolgens kregen ze van dat bedrijf een gift of een lening, die ook weer vrijgesteld was van belasting.

'Doel was belasting besparen'

"De bedrijven hadden in principe als belangrijkste doel om belasting te besparen", legde de Hattemer donderdagochtend uit. "Daarnaast hadden ze ook allemaal nog wel een eigen doel. Zo lag iemand in scheiding, en wilde hij dat zijn vrouw niets meer kon met het geld dat in het bedrijf zat. En een ander wilde een pand liever in Box 1 belast hebben dan in Box 3. Met het systeem dat wij bedacht hadden, kon dat allemaal."
Beide mannen waren er volledig van overtuigd dat hun systeem voldeed aan de wetgeving, maar toen de Belastingdienst in 2018 een onderzoek startte, kwam die tot een andere conclusie. De eigenaren van de bedrijven werden voor de rechter gesleept, een van hen is inmiddels veroordeeld voor belastingontduiking. En omdat deze twee verdachten de constructie bedacht hadden, worden zij als medeplichtigen gezien.
De officier van justitie noemde hun constructie een 'fiscaal trapezewerk'. In totaal hielp de Hattemer volgens het onderzoek zijn klanten voor meer dan 300.000 euro de belasting te ontduiken. De klanten van de man uit Deventer betaalden zelfs meer dan 700.000 euro aan belastingen niet.

Graag snel afronden

De Belastingdienst deed in 2018 een inval in het kantoor van de financieel adviseur uit Hattem. Donderdag bleek dat de man sindsdien veel opdrachtgevers is kwijtgeraakt en het financieel moeilijk heeft gekregen. Hij heeft dan ook geprobeerd de zaak zo snel mogelijk af te handelen.
"Mijn cliënt heeft vanaf het begin contact opgenomen met de FIOD, om zijn kant van het verhaal uit te kunnen leggen", vertelde zijn advocaat. "Maar het heeft lang geduurd voordat dat kon. Hij gaat nu al jaren gebukt onder deze zaak, en wil het graag snel afronden. Hij bekent, zeker met de kennis van nu, dat hij een fout heeft gemaakt en medeplichtig is."

Deal tussen OM en verdachten

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat het Openbaar Ministerie en de verdachten zogenaamde 'procesafspraken' hebben gemaakt. Dat betekent dat ze het eens zijn geworden over een strafeis, en samen voorstellen aan de rechter om die straf op te leggen. Een deal dus.
In het geval van de man uit Hattem komt die straf neer op 240 uur taakstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk, plus een boete van 1.800 euro. De Deventenaar had een grotere rol in het geheel, en gaat daarom akkoord met 331 uur taakstraf en 3.400 euro boete.
Die procesafspraken zijn voor zowel het Openbaar Ministerie als deze advocaten nieuw. Het is een manier waarop het Openbaar Ministerie wil proberen rechtszaken sneller te behandelen, omdat er op dit moment een grote achterstand in de zaken is. De mannen kunnen ook niet in hoger beroep gaan, als deze straf daadwerkelijk wordt opgelegd.

Drie dagen werk in twee uur

In deze zaak benadrukten de rechters, advocaten en officier van justitie ook dat er enorme tijdswinst is. "We hebben nu in twee uur besproken waar we ook wel drie dagen over hadden kunnen doen", zei een van de rechters.
Overigens is nog niet zeker dat de rechters akkoord gaan met de procesafspraak: op 25 januari doet de rechtbank uitspraak. Als dan wordt besloten niet mee te gaan met deze afspraak, moet de zaak alsnog inhoudelijk uitgebreider behandeld worden.