Arnhem en omstreken / Achterhoek

Schaatsen op natuurijs: 'Na vandaag is het klaar'

Bij Nijmegen wordt geschaatst.
Bij Nijmegen wordt geschaatst. © ANP
ARNHEM - De 'schaatskoorts' heeft flink om zich heen geslagen, maar wie nu nog het natuurijs op wil stappen, moet er snel bij zijn. Na donderdag kan het namelijk zomaar afgelopen zijn. "Het is een mooie schaatsochtend, maar in de loop van de middag wordt het wat gevaarlijker", zegt meteoroloog Floris Lafeber.
Met een marathon in Winterswijk sloeg de schaatskoorts in Gelderland flink toe. Meerdere natuurijsbanen zijn nog open en ook op kleine meren en sloten gaan kinderen het ijs op. Maar daar komt dus verandering in, want er komt zachter weer aan, legt de weerman uit.
Het blijft de eerste uren nog wel liggen, maar de dooi zet wel in. "Het wordt zachter en minder koud. De temperaturen komen al wat boven het vriespunt in Gelderland", zegt Lafeber. Daarnaast wordt het ook een stuk vochtiger: "Er kan ook lichte regen voorkomen, en dat is niet bevorderlijk voor het ijs", legt de meteoroloog uit.

Minder koud

Fijn voor de koukleumen, maar pech voor de schaatsers dus. Hoewel het de komende nacht nog wel gaat vriezen, is het dit weekend toch echt te warm voor ijs. "Het wordt dan 3 tot 6 graden en zondag lichte regen. Dan is het echt klaar."
Ook na het weekend lijkt het niet te verbeteren voor de schaatsliefhebbers. Op het moment wordt er volgende week nachtvorst voorspeld, maar hoeveel is zeer de vraag. Daar komt bij dat ook de dooddoener voor ijs aanwezig lijkt zijn: regen.

Gevaarlijk?

Voorlopig is dit dus de laatste ochtend dat je de ijzers nog kan onderbinden op natuurijs. Wanneer het echt gevaarlijk wordt? Dat durft de meteoroloog niet te zeggen. "Dat hangt van zoveel factoren af. Maar ik zou zeggen: ga vanmiddag niet zomaar meer het ijs op."