Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Water op de akkers: voor de een zegen, voor de ander een drama

De Gelderse akkers zijn doordrenkt
De Gelderse akkers zijn doordrenkt © Omroep Gelderland
EMPE - Als je door Gelderland rijdt zie je veel natte akkers. Kwam het water de afgelopen periode niet van boven, dan wel van onder door het hoge water. De gevolgen voor de verbouwers zijn verschillend: voor maisakkers is de nattigheid geen probleem, terwijl aardappelboeren delen van hun oogst zien mislukken. Graantelers kunnen op hun beurt wintergraan niet zaaien door de nattigheid.
Opvallend is dat akkerbouwers in de Betuwe stukken van hun kleigrond nog niet hebben geploegd. "Ik ben nog nooit zo laat geweest," zegt akkerboer Daan Tap. Hij verbouwt aardappelen, uien en graan. Normaal ploegt hij voor de winter zodat eventuele vorst over de stukken klei heen kan en de grond klaar is voor het zaaien in het voorjaar. Tap: "Nu hebben we dat nog steeds niet gedaan op twee van onze akkers." Door inwerking van vorst kunnen de kluiten verweren en uiteenvallen waardoor de grond in het voorjaar veel makkelijker te bewerken is. Als de kleigrond drassig blijft moet hij iets anders verzinnen.
In de Achterhoek heeft biologische boer Hans Nieuwenburg een hele andere situatie. Hij boert in Empe dicht bij de IJssel waar de grond door het hoge water erg nat is. Voor delen van zijn grond is het water prima, voor andere delen een probleem.
Boeren leiden onder overvloedige regenval
''Als je sommige velden onder water houdt is dat niet zo'n probleem. De muizen zijn ook teruggedrongen door het water," legt hij uit. "Voordeel is ook dat op hoge grond die normaal droog is nu wel water staat." Wel ervaart hij ook de nadelen van het water. "Als het water in de uiterwaarden zakt gaat de afrastering kapot. Ook kunnen we het wintergraan niet zaaien. Daarom gaan we voor een tijdelijke zomerversie die minder opbrengt. Eind februari moeten we die zaaien. We hebben daarvoor een droge periode nodig."

Duimen dat het deels droog blijft

Ook boeren met een stuk weiland hopen op een droge periode. Jan van Huet van LTO Noord: "Vanaf februari moet de mest uitgereden worden. Als het zo nat is als nu, komen de machines het land niet op. Dat is een probleem. Ook omdat de mestkelders bij de veeboeren dan te vol raken."
Toch is dat nog niet aan de hand. "Er zijn nu nog geen problemen. Het grondwaterpeil moet weer naar normale proporties zakken. Als de weilanden eind januari nog zo nat zijn, wordt het vervelend."