Rivierengebied

Politiechef furieus: 'Wat in Hedel is gebeurd, gaat over alle grenzen'

Politiechef van het district Gelderland-Zuid Aart Garssen.
Politiechef van het district Gelderland-Zuid Aart Garssen. © Omroep Gelderland
HEDEL - "Ik wil weten wie de raddraaiers zijn en waarom ze het hebben gedaan. Dit kan zo niet meer", zegt Aart Garssen. De politiechef van het district Gelderland-Zuid vertelt in het opsporingsprogramma Plaats Delict wat zijn mensen meemaakten in de nieuwjaarsnacht in Hedel. "Het geweld was zo groot, dat ik bijna denk dat het een vooropgezet plan is geweest."
De jaarwisseling was heel erg heftig, zegt de politiechef over de gebeurtenissen in Hedel. “Op heel veel plaatsen was het feest, maar wat in Hedel is gebeurd gaat over alle grenzen. Ik heb collega’s gesproken, ik heb de beelden gezien. Er is massaal zwaar illegaal vuurwerk naar brandweermensen, politie en ME’ers gegooid."

Poging tot doodslag

'Ik was bang, Aart', was wat zijn mensen die in Hedel het geweld moesten stoppen tegen hun chef zeiden. Garssen: "De drukgolven waren zo groot. We stappen vooruit als het misgaat, maar mag ik dat nog van ze vragen? Collega's wilden eigenlijk terug. Kan ik nog veilig naar huis na mijn dienst? Die impact had het. Dat is echt te gek."
Woensdag werd bekend dat de politie aangifte doet van poging tot doodslag.
Politiemensen zitten ziek thuis, gaat Garssen verder. "Met gehoorschade, een hersenschudding. Dit zijn collega's die al tien, twaalf jaar in de frontlinie werken en nog nooit zoiets hebben meegemaakt."
De Mobiele Eenheid moest er in Hedel aan te pas komen om de orde te herstellen.
De Mobiele Eenheid moest er in Hedel aan te pas komen om de orde te herstellen. © Meesters Multi Media

Wat hangt verdachten boven het hoofd?

Het Openbaar Ministerie past lik-op-stukbeleid toe bij strafzaken rond het gooien van vuurwerk naar hulpverleners, zegt persofficier Menno Hoekstra. "Dat betekent in beginsel berechting met snelrecht."

In zulke zaken verschijnen verdachten binnen 17 dagen voor de rechter. Hoekstra: "Een verdachte moet gelijk merken wat hij heeft gedaan. En de maatschappij ziet hierdoor ook dat dit onacceptabel is."

Geweldpleging tegen hulpverleners leidt tot hogere strafeisen dan bij geweld waarbij geen hulpleners zijn betrokken, voegt de persofficier toe. Die strafeis is twee keer zo hoog.

In de nieuwjaarsnacht nam de politie een Ford Transit-bestelbus in beslag. Daar bleek illegaal vuurwerk in te zitten. De politie wil weten wie de bus parkeerde in de straat De Wielwijck in Hedel en wanneer dat is gebeurd. Ook wil ze weten wie allemaal in de buurt van de bus zijn geweest.

'De onderste steen moet boven'

De politie wil de onderste steen boven wat betreft de rellen in het dorp in de gemeente Maasdriel, zegt districtschef Garssen. "Dat hebben we afgesproken met de burgemeester en de officier van justitie. We hebben er een groot onderzoeksteam op gezet. Wie heeft een rol gehad bij het gooien? Wie heeft wat gedaan? Waarom? Ik wil weten wie die raddraaiers waren, want ze moeten voor de rechter komen. De hoeveelheid geweld was zo groot, dat ik bijna denk dat het een vooropgezet plan is geweest."
Furieus is hij. "Dit kan zo niet meer. Als het geweld zo groot is tegen de brandweer en de politie, dan kan ik niet meer van ze vragen naar voren te stappen en hun werk te doen. Dit moet anders."

Getuigen gezocht

In het opsporingsprogramma Plaats Delict is de politie niet alleen op zoek naar de geweldplegers, maar ook naar twee vrouwen op een fiets en twee voetgangers. "Mogelijk hebben ze belangrijke informatie voor ons, maar het kan ook zijn dat ze letsel hebben opgelopen, bijvoorbeeld gehoorschade", zegt woordvoerder Amber Maathuis.
Maat is vol voor politie

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2024000432.