Gelderland

Krabben in de ochtend, glad in de middag

Gladheid op de weg verwacht.
Gladheid op de weg verwacht. © ANP
ARNHEM - Het weer verandert. In deze koude week is het in de vroege donderdagochtend voor veel mensen toch pas de eerste keer dat ze de auto moeten krabben. Daarbij kan het in de loop van deze donderdag ook nog eens glad worden.
"Als je alleen naar de thermometer kijkt, was dit de koudste nacht van de week", vertelt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza. "De afgelopen nachten was er iets meer wind. Toen was het minder koud, maar voelde het wel net zo koud."

Geen wind, wel kou

Op de donderdagochtend geeft de thermometer bij Weerplaza nog -8 aan, vertelt Willemsen: "Momenteel is er helemaal geen wind, maar de wind gaat naar het noorden draaien en het wordt minder koud."
De ochtend verloopt nog zonnig, maar daarna gaat het veranderen: "Eind van de ochtend, begin van de middag raakt het vanuit het noorden bewolkt. Met vanmiddag een temperatuur net iets boven het vriespunt."

Krabben en gladheid dreigt

Volgens de weerman blijft het vandaag droog, maar wordt het wel vochtig. En dat heeft gevolgen, zegt Willemsen: "Dat is voor vanavond en vannacht wel een dingetje. Ondanks dat er niet echt neerslag valt, kan het toch glad worden. Het vocht kan neerslaan op die koude weg, want er zit wel kou in de grond."
Het is ook een verklaring waarom velen nu pas voor het eerst deze week moeten krabben: "De afgelopen dagen was het zo droog. Dan is er geen kans op gladheid. Sterker nog: je hoefde zelfs je auto niet te krabben. Zo droog was het."

Sneeuw?

Na het weekeinde kan er zomaar een witte wereld ontstaan, vertelt de weerman: "Maandag en dinsdag staan winterse buien met (natte) sneeuw op het programma. Bij temperaturen iets boven het vriespunt blijft sneeuw hooguit kortstondig een beetje liggen. Ook de dagen daarna is kans op sneeuw, maar er is ook kans op zacht winterweer met regen. Landinwaarts kan het tijdens een bui lokaal kortstondig wit worden, maar in het algemeen blijft de sneeuw niet liggen."
Voor iets later in de week, worden de verwachtingen iets onzekerder. Toch durft Willemsen voorzichtig vooruit te kijken: "Er is kans op sneeuw, maar ook kans op 10 graden en regen. Mogelijk komt de grens van zachte en koude lucht precies boven Nederland te liggen. In dit scenario valt in het zuiden regen en in het noorden winterse neerslag."