Arnhem en omstreken

Provincie kan meevaller van 23 miljoen euro verwachten

Er komt in totaal 23 miljoen euro binnen bij de provincie.
Er komt in totaal 23 miljoen euro binnen bij de provincie. © Pixabay
De provincie Gelderland krijgt mogelijk 23 miljoen euro extra uitbetaald van Alliander. De provincie is aandeelhouder van het nutsbedrijf.
Onder Alliander valt netbeheerder Liander, maar ook andere bedrijven. Een van die bedrijven, Kenter, is verkocht. De verkoop moet volgens de provincie binnenkort rondkomen.
Een deel van de opbrengst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, dat zijn allemaal overheden. De provincie Gelderland heeft ruim 44 procent van de aandelen en krijgt dus ook het meeste geld.

Grootverdiener door energie

De provincie Gelderland verdiende in het verleden al flink aan de energiesector. Als grootaandeelhouder van energiegigant Nuon liep het geldschip in 2009 binnen toen dat bedrijf werd verkocht aan het Zweedse Vattenfall. Dat leverde de provincie liefst 4,4 miljard euro op. In de jaren daarvoor streek de provincie al 1,8 miljard euro aan dividend en rente op.

Opbrengst van 780 miljoen euro

De verkoop van Kenter levert Alliander een bedrag van 780 miljoen euro op. Het grootste gedeelte van dat bedrag door de verkoop wordt gebruikt om investeringen te kunnen doen. De aandeelhouders moeten nog wel akkoord gaan met dat voorstel.
Of Gelderland dat doet, is nog niet duidelijk. “Het is een voornemen, we nemen een besluit zodra het ook echt wordt voorgelegd. We kunnen er nu dan ook nog geen reactie op geven", aldus een woordvoerder.