Liemers / Achterhoek

Albert (58) duikt vrolijk het ijskoude water in: 'Hoe kouder, hoe beter'

Albert tijdens een van zijn wedstrijden
Albert tijdens een van zijn wedstrijden © Privéarchief
DIDAM - "Kan je over een half uurtje terugbellen, dan ben ik weer een beetje opgewarmd", zegt Albert Stienezen als hij zijn telefoon opneemt. De 58-jarige ijszwemmer is net recreatieplas De Nevelhorst bij Didam uitgekomen. Hoewel hij alleen een zwembroek aan heeft, deert de vrieskou hem niet.
Vier graden is het water. Albert kan dat aflezen op zijn horloge. Hij is blij met de weeromslag van vorige week, want in zijn sport geldt: hoe kouder hoe beter. "Tijden worden alleen erkend onder de 5 graden. Bij elke wedstrijd wordt de temperatuur van het water met drie thermometers gemeten."
Volgens Albert is het een wereld van verschil of het water 4 of 6 graden is. "Het gaat dan wel vijf keer zo hard met afkoelen", benadrukt hij. Inmiddels zit de inwoner van Zevenaar er weer comfortabel bij, want hij komt net onder de douche vandaan.

Een beetje gek zijn

Vandaag was hij twaalf minuten in het ijskoude water, maar hij is er ook weleens ruim een half uur in geweest. Twee jaar terug zwom hij in Didam 1600 meter in water van minder dan 5 graden. Om dit te doen moet je wel een beetje gek zijn, geeft de ijszwemmer toe. "Ik wil niet zeggen dat ik talent heb, maar ik kan wel héél goed tegen de kou. Dat geldt niet voor iedereen."
Als hij buiten traint, dan zorgt Albert dat hij langzaam aan de kou went. Tijdens de wedstrijd is dat anders. "Dan trek je je badjas uit en moet je meteen het water in. Dan heb je nauwelijks tijd om je ademhaling onder controle te krijgen. Maar de adrenaline neemt het dan over en dan gaat het vanzelf", legt hij uit.

Prijzenkast vol

De bikkel is nu vier jaar bezig. Daarvoor was hij triatleet. "Maar op een gegeven moment ging het lopen niet meer zo goed. Toen ben ik daarmee gestopt en begonnen met langeafstandzwemmen. Dan kom je weer met mensen in aanraking en stel je nieuwe uitdagingen."
Zo werd hij uiteindelijk ijszwemmer, en inmiddels heeft hij al een prijzenkast vol. Vorige maand werd hij nog tweede op het NK en twee jaar geleden was hij zelfs succesvol op het WK in Polen. Hij won toen meerdere medailles.
Begin februari staat het EK in Roemenië op het programma. Daarvoor traint hij nu twee keer in de week in open water en twee tot drie keer per week in het zwembad, waar hij probeert zijn snelheid te verbeteren.
Buiten zijn er altijd wel voorbijgangers die raar opkijken als ze hem met deze temperaturen half naakt uit het water zien komen. "Mensen maken foto's. Maar bij Stroombroek (recreatiegebied bij Doetinchem, red.), waar ik in het weekend train, gebeurt dat meer. Daar heb je ook vakantiehuisjes, dus meer publiek."

Onderkoeling ligt op de loer

Voor mensen die ook willen ijszwemmen heeft Albert een tip: begin er pas komende zomer mee, zodat je lichaam langzaam kan wennen aan de dalende temperatuur van het water. "Dan kan je ook voelen wanneer het nog verantwoord voor je is en wanneer niet. Onderkoeling is het grootste gevaar", waarschuwt hij.