Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Auto's in buurt bekrast met 'smileys en babynaam'

Een bekraste motorkop in Nijkerk.
Een bekraste motorkop in Nijkerk. © eigen foto
NIJKERK - Strepen, smileys en zelfs de naam van een pasgeboren baby zitten diep in de lak van de auto's gekerfd; inwoners van de wijk Nijkerk-stad worden al een aantal weken geteisterd door één of meer vandalen die inmiddels al twaalf auto's bekrasten.
Bernard van Koot woont in de wijk en de auto's van zijn twee kinderen hebben nu, diep in de lak, allebei een smiley op de auto staan. "Het is verschrikkelijk" zegt Bernard van Koot als hij naar de auto's van zijn kinderen kijkt. "Het is niet leuk meer, mijn kinderen werken er hard om iets voor elkaar te krijgen en dan krijg je dit."
Van Koot heeft inmiddels het heft in eigen hand genomen en camera's in en rond zijn huis opgehangen. "Je kan er op wachten dat er vaker iets gaat gebeuren." Ook heeft Van Koot aangifte gedaan bij de politie. "Op dit moment worden er camerabeelden uitgekeken", laat de politie weten, die anderen aanspoort ook aangifte te doen.

'Geen leuke grapjes'

De buurtapp is inmiddels gevuld met foto's van de bekraste auto's. Ook wordt er gespeculeerd wie dit zou doen, dit zouden de bewoners maar al te graag willen weten. Van Koot schreef: "Nu ook de auto van mijn dochter, dit moet echt stoppen nu!!!!" De vader van de pasgeboren baby schrijft: "Dit zijn geen leuke grapjes die behoorlijk hoog in de kosten lopen."
De naam van pasgeboren baby Milan gekerfd in de auto
De naam van pasgeboren baby Milan gekerfd in de auto © Privéarchief

'Afwachten wie er nu aan de beurt is'

"Ik merk wel dat men onrustig begint te worden en ook echt bang voor de auto's is", zegt van Koot. "Het is nu elke ochtend opstaan en afwachten wie er nu aan de beurt is." Buurman Henry Schumacher ontspringt de dans tot nu toe. Zijn auto is nog ongedeerd, ook voor hem is het afwachten of en hoelang dit nog zo blijft.
"Ik hoop dat ze niet zover komen, iets anders kan je er niet aan doen", zegt Schumacher. "Het is afwachten wanneer er weer wat gebeurt, en we moeten opletten of we iets zien 's avonds of s' nachts", merkt de buurman op. "Het lijkt bijna een spelletje, ik blijf het ziek vinden", eindigt Schumacher.
Auto's bekrast