Gelderse Vallei

Deze iconische bouwval krijgt nieuwe 'enthousiaste' eigenaar

Het iconische theehuisje.
Het iconische theehuisje. © Gemeente Ede
BENNEKOM - Het iconische Theehuis Hoekelum in Bennekom is verkocht. De gemeente Ede zette het rijksmonument ruim twee maanden geleden in de etalage. Ondanks het behoorlijke prijskaartje van zo'n half miljoen euro was er volgens de makelaar veel belangstelling. Hoeveel de nieuwe 'enthousiaste' eigenaar uiteindelijk moest dokken, is niet bekend gemaakt.
Het leegstaande en ludieke huisje met knalgele pilaren is in Bennekom en Ede al jarenlang onderwerp van gesprek. Volgens Ditters Makelaars waren er dan ook veel potentiële kopers. Het huisje met de opvallende groene kozijnen telt zo'n 150 vierkante meter en mocht wat kosten. De vraagprijs van de gemeente was 500.000 euro.
Maar dan heb je ook wat, aldus de makelaar. Het pand is versierd met fraaie details, zoals een rieten kap en openslaande deuren. En het is een 'riant' perceel middenin een bosrijke omgeving. Ook is het vóór de verkoop nog gerestaureerd.
Dat kon echter niet voorkomen dat het te koop aangeboden pand van binnen aftands oogde. Zo hing het behang in flarden aan de muur, zaten daar grote gapende gaten in en was van een vloer eigenlijk helemaal geen sprake.

Een bewogen historie

Het Theehuis is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de familie Van Wassenaer-Catwijck, de bewoners van het landgoed Hoekelum, weet de makelaar. Meer dan honderd jaar na de bouw is het pand zelfs nog in z'n geheel verplaatst. Dat was een behoorlijke klus, want het pand weegt ruim 200.000 kilo. Nu staat het zo'n tien meter verderop.
"Het doel van de aankoop is altijd geweest om het huisje te verplaatsen", laat de gemeente Ede weten. Met de verplaatsing moest ruimte worden gemaakt op de Parklaan voor een nieuwe ontsluiting tussen de A12 en de N224. Ook moest er een veiliger fietspad komen én moest het rijksmonument worden gerestaureerd.
De ligging van het theehuisje.
De ligging van het theehuisje. © Gemeente Ede

Onder voorbehoud

Het monumentale pand is nu verkocht onder voorbehoud, benadrukt Ede. Als alles naar behoren verloopt, krijgt de nieuwe eigenaar de sleutel eind deze maand. De nieuwe eigenaar is zeker enthousiast en wil daarna graag zijn verhaal vertellen, aldus de gemeente.
Dan wordt mogelijk ook bekend wat er verder met het theehuisje gaat gebeuren.