Stedendriehoek / Rivierengebied

'Bedreiging? Dat soort dingen zeggen we tegen elkaar in de Jordaan'

De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Tegen een 41-jarige man uit Amsterdam is bij de rechtbank in Zutphen vandaag een jaar cel geëist voor het belagen en bedreigen van een man en een vrouw uit Asperen en Everdingen. De verdachte heeft dat jaar al in voorarrest gezeten. Tevens werd een contactverbod met de slachtoffers geëist. Ook wil de officier een voorwaardelijke straf van nog eens een jaar. Dit voor het geval hij in herhaling mocht vallen.
De verdachte belde de slachtoffers volgens het Openbaar Ministerie veel en stuurde duizenden SMS'jes, whatsapp-berichten en e-mails met bedreigingen. De berichten waren gericht aan zijn ex die naar Asperen was verhuisd. En ook aan haar nieuwe partner uit Everdingen.
De bedreigingen zouden met tussenpozen hebben plaatsgevonden tussen januari 2018 en februari 2022. De verdachte stuurde berichten met veel bedreigende teksten. Enkele voorbeelden zijn: "Sommige vrouwen worden door hun ex vermoord, zelfs als hun kinderen erbij zijn". En: "Ik heb besloten je open te snijden. Ik start bij je clit".

Verdachte wilde boos de rechtszaal uit

De verdachte probeerde er bij de rechters steeds op te hameren dat de berichten zijn verzonden binnen de context dat zijn ex, met wie hij samen een bedrijf had, hem bestolen zou hebben. Ook hadden ze een conflict over de twee honden die ze samen hadden. Omdat hij niet alle vrijheid kreeg van de rechters om hierover uit te weiden, dreigde de verdachte verschillende keren de rechtszaal uit te lopen.
Na een gesprek met zijn advocaat op de gang werd de zitting voortgezet. Over de heftigheid van de vele bedreigingen, wees de verdachte naar de context van de mail- en appwisselingen die hij met zijn ex en haar vriend had. Verder zou het taalgebruik normaal zijn in de Amsterdamse Jordaan, waar hij en zijn ex vandaan komen.

Met hamer aangevallen

De nieuwe vriend van de vrouw werd ook door de verdachte belaagd. Dat gebeurde op een parkeerterrein bij Everdingen. Hij heeft daar met een hamer de ruit van de auto, waar de man inzat, ingeslagen. Ook hierbij verwees de verdachte naar een geschil over de honden. De auto van de nieuwe vriend bleek tevens een tracer te bevatten met DNA van de verdachte erop.
Ook zou de verdachte zich hebben voorgedaan als de nieuwe vriend van zijn ex tijdens een telefoongesprek met een verloskundige, waarbij hij informatie wilde hebben over zijn inmiddels zwangere ex. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.