Rijk van Nijmegen

Het is veel te koud voor buitenslapers, maar sommige mensen willen het toch

Ter illustratie.
Ter illustratie. © ANP
NIJMEGEN - Hulpverleners in Gelderland zoeken tijdens deze winterse kou actief naar daklozen die buiten slapen. Ze proberen hen naar binnen uit te nodigen of van slaapzakken te voorzien. Het aantal opvangplekken is uitgebreid en openingstijden zijn verruimd: de opvang gaat 's avonds eerder open en 's ochtends later dicht. Onderkoeling en bevriezing liggen op de loer.
Het is veel te koud om buiten te slapen, maar toch willen sommige mensen dat zelf. Hulpverleners zoeken hen om die reden op. Ook maakte de GGD een meldpunt om de hulpdienst op buitenslapers te kunnen wijzen.
Bijzondere Zorg van de GGD Gelderland-Zuid is in Nijmegen vanaf maandagochtend twee keer per dag gaan zoeken naar mogelijke buitenslapers: één keer in de vroege ochtend en één keer in de avond. In Rivierenland wordt één keer per dag gezocht naar mogelijke buitenslapers.

Slaapzakken Nijmegen

In Nijmegen waren 58 van de 125 geregistreerde daklozen namelijk nog niet in de opvang gesignaleerd. "Hulpverleners keken bijvoorbeeld afgelopen avond en ochtend op twaalf mogelijke verblijfplaatsen, maar niet iedereen werd gevonden", vertelt woordvoerder Linda de Heer namens de hulpverleners. "We hebben zeven mensen aangetroffen die buiten slapen en niet naar de opvang willen gaan. Zij hebben slaapzakken, handschoenen, sokken en wat warms te eten en drinken gekregen."

Rivierenland

Ook in Rivierenland zochten de hulpverleners van de bijzondere zorg contact met dertien mensen die geen eigen huis hebben en afhankelijk zijn van de opvang. "Op dit moment slaapt daarvan één persoon buiten, die niet naar de opvang wil gaan. De overige mensen slapen allemaal in de opvang."
Kijk hier naar hoe de GGD op zoek gaat naar buitenslapers:
Meldpunt voor buitenslapers

Buitenslapers Apeldoorn

In Apeldoorn worden de zestien bekende 'buitenslapers' opgezocht door het Leger des Heils en Stichting Dakloos Apeldoorn. Elke dag wordt hun situatie beoordeeld door de hulpverleners die met hen in contact staan. Voor het weekend maakten zo’n vier á vijf personen gebruik van de winteropvang. Sinds afgelopen weekend zijn dat er ongeveer twaalf. Ook deze gemeente heeft shelterslaapzakken paraat.

Slaapplek in Doetinchem

Ook in Doetinchem hoeft niemand op straat te slapen die dat niet wil, laat de gemeente weten. Een woordvoerder: "Iedereen die behoefte heeft aan een slaapplek, vangen we op. Iriszorg en de Stadskamer bieden deze opvang. Zij wijzen dak- en thuisloze mensen actief op de opvangmogelijkheden, zeker in perioden van vorst. Dit doen zij niet alleen, maar ook samen met de politie, wijkagenten en andere zorgaanbieders, zoals Buurtplein."