Gelderse Vallei

Twee jaar cel voor man die dodelijk ongeval veroorzaakte

Ravage na het ongeval.
Ravage na het ongeval. © Persbureau Heitink
BARNEVELD - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Polen tot een gevangenisstraf van 2 jaar voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Barneveld. Daarnaast mag hij vier jaar lang geen motorvoertuigen besturen.
De man reed op 29 juli 2023 onder invloed van alcohol op de Scherpenzeelseweg in Barneveld. Zijn rijbewijs was op dat moment ingevorderd. Hij reed ongeveer 100 kilometer per uur, op een weg waar 80 kilometer per uur was toegestaan. De man verloor de macht over het stuur en raakte in een slip. Hierdoor kwam hij op de verkeerde weghelft terecht en botste op een tegenligger. De vrouw in de tegemoetkomende auto is daarbij overleden.
De man verklaart dat hij naar een winkel wilde rijden voordat deze zou sluiten. Dit terwijl hij bier en whisky had gedronken.

Nietsvermoedende tegenligger overleden

De rechtbank vindt bewezen dat de man schuldig is aan het dodelijke ongeval. Daarbij is de rechtbank van mening dat er geen sprake is van 'de hoogste mate van schuld', dit wordt ook wel roekeloosheid genoemd. Wel is de rechter van oordeel dat de man zeer onvoorzichtig reed.
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij door zijn gedrag de verkeersveiligheid ernstig in gevaar bracht. Zijn handelen leidde tot een ongeval, waardoor een nietsvermoedende tegenligger is overleden.
Het is een zeer ernstig feit, met onomkeerbare gevolgen
de Rechtspraak
De rechtbank vindt alleen een gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt ze een celstraf van twee jaar op. Maar dit is niet het enige. De rechtbank heeft besloten dat de man vier jaar lang geen motorvoertuigen mag besturen. Om zo de andere verkeersdeelnemers in ons land voor langere tijd te beschermen tegen het rijgedrag van de man.
Daarbij hoopt de rechtbank dat de man begrijpt dat zijn rijgedrag buitengewoon onveilig was voor andere verkeersdeelnemers.