Arnhem en omstreken / Achterhoek

Zo ontstaan ijshaar en sneeuwvlokjes

De baard van Koning Winter.
De baard van Koning Winter. © Erik Koolen
ARNHEM - IJsbloemen, ijshaar, ijsveren en ijskristallen. Het koude weer zorgt voor de mooiste creaties van Moeder Natuur. Vanuit verschillende hoeken in Gelderland stuurden mensen ons foto's op. Hoe ontstaan die mooie vormen eigenlijk?

Zo ontstaat ijshaar

Heb jij al bosjes wit haar gezien in het bos? Niet op de hoofden van wandelaars, maar op dode bomen en takken? Dan heb je ijshaar gezien. Je kunt het in verschillende vormen tegenkomen. Soms lijkt het op een grote witte rups, andere keren lijkt het op een grote witte baard. Het wordt dan ook niet voor niets 'de baard van Koning winter' genoemd.
IJshaar ontstaat vanuit de kern van dood hout en wordt gevormd door de schimmels die daarin leven. Door de stofwisseling van deze schimmels komt er een beetje water vrij. Dat water wordt door heel kleine openingen in het hout naar buiten geperst. Als het op dat moment een beetje vriest én er een hoge luchtvochtigheid is, dan kan het water niet verdampen en bevriest het in lange, dunne ijsharen.
Silvia Bouwman-van Der Horst schreef grappend "IJshaar, maar dan anders", bij de onderstaande foto.
De haren van dit paard zitten ook onder het ijs, maar het is geen 'ijshaar'!
De haren van dit paard zitten ook onder het ijs, maar het is geen 'ijshaar'! © Silvia Bouwman-van Der Horst

Sneeuwvlokjes

Hieronder zie je de mooie structuur van sneeuwvlokjes. Maar waarom zitten er eigenlijk zes armen aan elk sneeuwvlokje? Sneeuwvlokjes bestaan uit miljarden watermoleculen. In de kern van zo'n sneeuwvlokje houden zes watermoleculen 'elkaar vast'. Daarvanuit groeien de zes armen. Het sneeuwvlokje groeit en groeit en er ontstaan zijtakken.
Hieronder zie je ijs in meer verschillende vormen. Wind, stroming en temperatuur hebben allemaal invloed op de creaties die ontstaan. Maar het is vrijwel altijd mooi om te zien!