Achterhoek / Rivierengebied

Marleen, Lynn en Katinka rennen om depressiviteit bespreekbaar te maken

Marleen, Lynn en Katinka doen mee aan de Blue Monday Run.
Marleen, Lynn en Katinka doen mee aan de Blue Monday Run. © Eigen foto.
DRUTEN/WAGENINGEN/LICHTENVOORDE - Het is Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Om aandacht te vragen voor mensen die langere tijd last hebben van depressiviteit en hen te ondersteunen, vindt vandaag de Blue Monday Run plaats. Ook in Gelderland trekken ruim 100 sportievelingen hun hardloopschoenen aan.
“Er wordt weinig gesproken over psychische problemen, terwijl dat zo belangrijk is. Je komt er dan achter dat je echt niet de enige bent en je voelt je dan minder alleen. En het is dan ook gemakkelijker om in contact te blijven met anderen en eropuit te gaan, wat echt heel belangrijk is wanneer je het zwaar hebt”, vertelt deelneemster Lynn Smits (20).
De Drutense, die zeven kilometer gaat rennen, heeft zelf ervaren hoe zwaar het is om te kampen met psychische problemen. “Door een angst- en paniekstoornis ben ik lange tijd mijn huis niet uitgekomen en als gevolg daarvan werd ik enorm somber. Het gaat inmiddels een stuk beter met me. Ik vind het belangrijk dat andere mensen die er middenin zitten hulp krijgen en hen te steunen."

‘Sores met elkaar delen’

Het landelijke evenement Blue Monday Run vindt voor de zevende keer plaats en is een initiatief van stichting MIND. Deelnemers laten zich sponsoren om geld op te halen voor de organisatie, die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland. De sportievelingen bepalen zelf op welke locatie, hoe laat en welke afstand ze rennen.
Katinka Schippers (38) rent tien kilometer door Wageningen. Met haar deelname wil ze anderen tot steun zijn en pleiten voor meer openheid. “Ik wil dat het normaal wordt dat we mentaal ongemak delen net zoals dat we praten over een verkoudheid of griep. Je ziet overal vooral het perfecte plaatje en wat mij betreft moeten we juist ook onze sores met elkaar delen.”
Ze wil ook meegeven dat juist hardlopen kan helpen om mentaal gezond te blijven. “Ik heb geen depressie gehad, maar in periodes waarin ik me somberder voel dan anders is hardlopen het beste medicijn. Je kan het overal doen en het geeft je meer regie over je stemming.”

‘Hulp vragen heel belangrijk’

Marleen ten Have-Slütter (35) uit Lichtenvoorde had als tiener een depressie en gunt iedereen een fijn leven zonder psychische problemen. “Dankzij medicatie is mijn stemming al jarenlang stabiel, maar ik weet nog heel goed hoe die leegte voelt. Snel de juiste hulp krijgen is heel belangrijk, daarom moet er meer aandacht zijn voor mensen met psychische problemen.”
Ook wil ze uitdragen dat mensen die worstelen aan de bel mogen trekken. “Laagdrempelig hulp durven vragen is heel belangrijk, het voorkomt dat je in negatieve gedachten blijft hangen. Durf het aan om een dierbare in vertrouwen te nemen of naar de huisarts te gaan.”