Rijk van Nijmegen

‘Gevallen vrouw’ Mariken weer in ere hersteld

Het beeld is terug.
Het beeld is terug. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ze is weer terug in het centrum van Nijmegen, het standbeeld van Mariken van Nieumeghen dat in december werd weggehaald bij de Grote Markt vanwege de komst van het Glazen Huis. Én omdat het beeld gerestaureerd moest worden. Maar bij het weghalen ging wat mis. Mariken viel hard op de grond.
Het was voor Nijmegenaren behoorlijk schrikken in december. Bijna stond het standbeeld van Mariken op de vrachtwagen toen zij uit de hengsels viel en hard op de grond terecht kwam. Bij het terugplaatsen was onder meer Kristianne Tummers aanwezig, de dochter van de maker van het beeld. Kristianne: “Ja, ik wilde gewoon zeker weten dat het goed ging.”

'Alsof mijn moeder tegen de grond ging'

De schok was groot in december, zoals werd gefilmd door iemand die het vanuit het HEMA-restaurant aan de Grote Markt allemaal zag gebeuren. Kristianne Tummers: “Het was toch echt alsof mijn moeder daar tegen de grond ging.”
Mariken in ere hersteld

Mariken van Nimweghen

Kristiannes moeder Vera van Hasselt kreeg het idee voor het beeld van Mariken in 1953. Dat was bij viering van de gerestaureerde Sint Stevenstoren waar een uitvoering was van het middeleeuwse wagenspel Mariken, over een vrouw die valt voor verleidingen van de duivel. Ook burgemeester Bruls keek vanmorgen mee of alles wel goed ging. Hij zag in december hoe het mis ging: “Ik was er zelf best even opgewonden over. De schade viel gelukkig uiteindelijk wel mee.”
Die schade is inmiddels gerepareerd en Mariken staat weer op haar plek.