Gelderse Vallei

Politiek nijdig om storing bij Warmtebedrijf: 'Waarom juist nu?'

Deze foto is ter illustratie, de vrouw komt niet in het verhaal voor. © ANP
Deze foto is ter illustratie, de vrouw komt niet in het verhaal voor. © ANP © ANP
EDE - ChristenUnie, PvdA en SGP in Ede willen weten hoe het kan dat, juist nu het koud is, er een storing is bij Warmtebedrijf Ede. Door de storing in de stadsverwarming hebben 2000 huishoudens sinds zondag in de kou en zonder warm water gezeten. Het warmtebedrijf heeft met man en macht gewerkt om de storing te verhelpen.
"We willen heel graag weten wat de oorzaak is", zegt Arie Barendrecht van de ChristenUnie. "Het is een beetje vreemd dat de storing op zondag begon en er pas op maandag actie lijkt te zijn genomen. En hoe komt het nou dat juist nu het koud is, er problemen zijn met de warmtelevering."

Onderzoek komt

Deze en andere vragen zullen donderdag door Barendrecht en zijn collega's van de SGP en PvdA worden gesteld tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraadsvergadering. "We willen in Ede de stadsverwarming uitbreiden, maar is dat nu nog wel verstandig?", vraagt het raadslid van de ChristenUnie zich af.
De politieke partijen zijn niet de enige die zich afvragen hoe de storing bij Warmtebedrijf Ede heeft kunnen gebeuren. Naast dat de getroffen Edenaren ongetwijfeld nieuwsgierig naar het antwoord zullen zijn, vraagt ook het warmtebedrijf zich af waarom 2000 huishoudens bijna drie dagen lang in de kou hebben gezeten. "Op het moment dat de warmtelevering overal bestendig op peil is, start een onderzoek naar de oorzaak", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Problemen op zondag

De problemen ontstonden zondag. "In de loop van zondagmiddag is er geconstateerd dat er sprake is van verminderde warmtelevering in delen van Ede; hierdoor is het op een aantal plekken onvoldoende warm. Dit is vooral merkbaar tijdens de piek in de warmtevraag ‘s ochtends en ’s avonds", aldus het warmtebedrijf maandag op hun website.
De woningen van hun klanten worden verwarmd met heet water via een netwerk van ondergrondse leidingen waar heet water doorheen stroomt. Dat netwerk transporteert het water met hoge druk naar een ander netwerk, dat de warmte verdeelt over de wijken. Het systeem maakt een cv-installatie overbodig.

'Opwarmen kost tijd'

Het warmtebedrijf is maandag aan de slag gegaan om hun klanten van warmte en warm water te voorzien, maar die brengen ook de avond en nacht in de kou door. "Inmiddels is een aantal verschillende warmte-installaties aangesloten op het warmtenet, en opgestart om extra vermogen te genereren. Ondanks dat wij hard aan het werk zijn voor herstel, kost het opnieuw opwarmen van een warmtenet enige tijd. Om die reden is de verminderde warmtelevering op dit moment nog niet verholpen", meldt het bedrijf om kwart voor acht maandagavond.
Pas dinsdagmiddag hebben alle huishoudens weer warme woningen, maar warm water heeft nog niet iedereen. "Op dit moment is het warmtenet op temperatuur en leveren we warmte. Op sommige plekken is er nog sprake van koud tapwater. Daarom zijn wij nu bezig om zaken na te lopen, op punten te verbeteren en de warmtelevering te bestendigen", meldt een woordvoerder. Het bedrijf heeft zo'n honderd kachels bij klanten geplaatst, het merendeel in de gezamenlijke ruimten van verzorgingshuizen voor ouderen.