Achterhoek

Subsidie voor wolfwerende maatregelen in de Achterhoek

Een wolf op de Veluwe
Een wolf op de Veluwe © Charris Vantslot
WEHL - Veehouders in de Achterhoek kunnen tijdelijk subsidie vragen voor het nemen van maatregelen om een wolvenaanval te voorkomen. De provincie Gelderland heeft deze regeling opengesteld voor schapen- en geitenhouders in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem, nadat daar deze maand driemaal schapen zijn aangevallen.
Gelderland heeft in 2019 de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe aangewezen als leefgebied voor wolven. Schapenhouders in die gebieden kunnen altijd aanspraak maken op subsidie.
Maar voor vermoedelijke wolvenaanvallen buiten het aangewezen leefgebied geldt een calamiteitenregeling. Deze wordt telkens opengesteld voor een bepaald gebied. In de afgelopen maand is die regeling toegepast in onder meer de omgeving van Buren, Tiel en Elburg.

Noodset lenen en rasters aanschaffen

In de Achterhoek zijn volgens de provincie recent driemaal schapen aangevallen. Twee keer in Wehl en één keer in Mechelen. Met de subsidie kunnen schapen- en geitenhouders nu snel wolfwerende rasters aanschaffen en plaatsen.
De veehouders kunnen ook een noodset lenen van de provincie of hulp aan de provinciale wolvenconsulent vragen. Een wolvenconsulent adviseert veehouders gratis over preventieve maatregelen. Daarnaast helpen ze bij het aanvragen van subsidie, aldus de provincie op de eigen website.
DNA-onderzoek moet overigens nog uitwijzen of de aanvallen op schapen in de Achterhoek echt het werk waren van een wolf.